Свет

Блинкен са Кулебом: Безбедносни споразум са Кијевом у наредним недељама

Амерички државни секретар најавио је нове две милијарде долара за Кијев, док је шеф украјинске дипломатије затражио још "патриота" будући да су они у Харкову били потребни и јуче
Блинкен са Кулебом: Безбедносни споразум са Кијевом у наредним недељама© Tanjug/Brendan Smialowski, Pool Photo via AP

Кијев одлучује о евентуалном почетку мировних преговора са Москвом, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на заједничкој конференцији са шефом украјинске дипломатије Дмитриј Кулебом.

Ту одлуку, како је наглсио, треба да донесе управо Украјина, а не САД или нека друга земља. 

Блинкен је потврдио и да ће Вашингтон издвојити за Украјину додатне две милијарде долара кроз нови фонд одбрамбене индустрије, а додао је и да се воде разговори о размештању система 'патриот' у Харкову. 

"Вашингтон сматра системе ПВО приоритетом и ради на хитној испоруци нових система Кијеву", открио је Блинкен.

Кулеба је на ту тему поручио да је украјинским снагама хитно потребно седам батерија "патриот", а две такве батерије су још јуче биле потребне украјинским јединицама за одбрану Харкова. Према његовим речима, постоји шанса да ће Кијев заиста добити још "патриота", а разговори на ту тему се већ воде.  

"Град Харков и цела Харковска област су сада у центру наших напора", прокоментарисао је министар који је затим потврдио да је тема Харковске и Доњецке области била централна у њиховим разговорима, али и брзина испоруке нове муниције и оружја.

"Све треба да се одвија брзо како бисмо могли да саботирамо офанзивне планове Русије", објаснио је. 

У исто време, Блинкен је истакао да САД нису дале дозволу Кијеву да користи оружје ван украјинске територије, а открио је и да ће безбедносни споразум САД и Украјине бити потписан у наредним недељама

Блинкен је јуче, подсетимо, допутовао у Кијев у ненајављену посету.

image