Атентат на Фица: Министар полиције тражи сазивање Савета безбедности Словачке

Потпредседник Владе Словачке изјавио је да верује је премијер Роберт Фицо ван животне опасности и да верује да ће преживети покушај убиства

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток затражиће данас од потпредседника владе Томаса Тарабе сазивање Савета безбедности Словачке, после атентата на премијера Роберта Фица.

Министар унутрашњих послова је обавестио да ће појачати заштиту политичара и појединих медија, преноси словачки "Та3".

Министар је то изјавио на конференцији за новинаре у болници у којој је Фицо оперисан после јучерашњег атентата у граду Хандлови, у којем је тешко повређен када га је нападач, 71-годишњак, погодио с више хитаца из непосредне близине.

Премијер је у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици.

Словачки медији су након покушаја атентата на Фица пренели да је нападач 71-годишњи писац Јурај Цинтула, али Министарство унутрашњих послова и полиција још увек нису потврдиле те наводе.

Матуш Шутај Ешток рекао је да је напад на Фица био политички мотивисан и да је нападач одлуку о томе донео након председничких избора пре више од месец дана.

На друштвеним мрежама кружи видео-снимак на којем се види Цинтула у ходнику, са повредом главе, како говори "Не слажем се са политиком владе".

Затим се чује мушки глас који пита приведеног Цинтулу шта је одлучио да уради поводом тога.

"Медији су ликвидирани. Зашто је нападнута Радио телевизија Словачке (РТВС)? Зашто је смењен судија Мазак (бивши председник Судског савета)", пита Цинтула, након чега се снимак завршава.

Тараба изјавио је у уторак увече да верује је премијер Роберт Фицо ван животне опасности и да верује да ће преживети покушај убиства.

Словачки премијер се више пута изјаснио против пружања војне помоћи Украјини. Он је такође истакао да не подржава чланство ове земље у НАТО-у и да ће искористити право вета ако се такво питање буде разматрало. Осим тога, премијер је навео да је Словачка заинтересована за добре односе са Русијом и обећао да ће предузети кораке у том правцу.