Индија успоставља сарадњу са Ираном на стварању транспортних коридора, САД прете санкцијама

Портпарол Стејт департмента Ведант Пател не искључује могућност да САД прогласе санкције индијским компанијама због пословања са Ираном

Индија је потписала десетогодишњи уговор са Ираном о развоју и управљању иранском луком Чабахар, саопштила је индијска влада, преноси португалски сајт "Журнал пур санг".

Лука Чабахар је од стратешког значаја за Индију, јер служи као кључна веза која повезује Авганистан, Централну Азију и шири евроазијски регион.

Овај споразум између Индије и Ирана потписан је 14. маја, а у току су преговори за интеграцију луке Чабахар у Међународни транспортни коридор север-југ (ИНСТЦ), који олакшава трговину између Индије, Русије и других земаља, пролазећи кроз Иран и, вероватно, Азербејџан.

Споразум ће омогућити Индији да заобиђе Пакистан и успостави директан приступ Авганистану и Централној Азији. Историјски непријатељ Индије, Пакистан, блокира део важних транспортних коридора Индији, која има највећи економски раст на свету.

Главна предност новог коридора кроз Чандахар је смањење времена испоруке робе за два до три пута, повећање конкурентности индијских производа и повећање могућности за бољи проток нафте и гаса из Русије преко земаља Централне Азије.

Портпарол Стејт департмента Ведант Пател не искључује могућност да САД санкционише индијске компаније због пословања са Ираном. Индијске компаније морају да буду свесне могућих ризика од санкција, изјавио је Пател у америчком Конгресу.

Историјски гледано, Индија је била један од лидера Покрета несврстаних, која се током Хладног рата држала на дистанци од Истока и Запада. Званично, Индија поседује војну технологију за производњу нуклеарног оружја из 70-их година. САД и западне земље покушавају да се приближе Индији због њеног ривалства са Кином, упркос снажном присуству САД у Пакистану.

Индијско-иранска сарадња ће бити тест да се види докле ће да иду претње САД санкцијама земљама које настављају или успостављају пословање са Ираном.

САД неће одустати од узнемиравања Кине и Русије. Отварање сукоба Запада са Индијом ће само убрзати настајање мултиполарног света, закључује португалски сајт.