Свет

Француска шаље полицију на Нову Каледонију, Азербејџан демантује да подржава протесте

Азербејџан позвао Француску да се не разбацује оптужбама већ да пажњу усмери своју промашену политику према прекоморским територијама
Француска шаље полицију на Нову Каледонију, Азербејџан демантује да подржава протесте© Танјуг/AP Photo/Nicolas Job

Француска влада послала је још полиције на пацифичко острво Нова Каледонија како би успоставила мир након три ноћи нереда у којима су погинуле четири особе и два жандарма.

Демонстранти, гневни због изборне реформе запалили су пословне локале и аутомобиле, опљачкали продавнице и поставили барикаде на путевима, што је изазвало "тешку ситуацију" и отежан приступ лековима и храни на пацифичком острву под француском влашћу, преноси Ројтерс.

"Све гори, људи буквално немају мере, буквално пуцају једни на друге, никада нисам видела оволико насиља", рекла је једна студенткиња.

Француска је прогласила ванредно стање у Новој Каледонији, ставила најмање 10 људи у кућни притвор и забранила ТикТок. Број полицајаца и жандарма у Новој Каледонији повећаће се са 1.700 на 2.700 до петка увече, уз помоћ малог броја војника.

"Ситуација у Новој Каледонији остаје веома напета, са пљачкама, нередима, пожарима, нападима који су неподношљиви", рекао је премијер Габријел Атал новинарима. Председник Емануел Макрон "замолио нас је да покажемо крајњу одлучност према пљачкашима и изгредницима", додао је.

Нереди су избили због новог закона, који су усвојили посланици у Паризу у уторак, а којим ће француским становницима који живе у Новој Каледонији 10 година бити омогућено да гласају на регионалним изборима - потез за који неки локални лидери који се залажу за независност кажу да ће "разводнити" гласове домородачких Канака.

У међувремену, Министарство спољних послова Азербејџана демантовало је изјаву француског министра унутрашњих послова Жерара Дермањина о наводној умешаности Азербејџана у протесте у Новој Каледонији, преноси ТАСС.

"У потпуности одбацујемо најновије неосноване оптужбе француског министра унутрашњих послова Жерара Дермањина против наше земље", рекао је секретар за штампу азербејџанског министарства Ајхан Хаџизадех.

Представник министарства је демантовао и изјаве шефа француске дипломатије о наводним везама Азербејџана и лидера покрета за независност у Новој Каледонији.

Хаџизаде је позвао француског министра да се не упушта у оптужбе против Азербејџана, већ да своју пажњу усмери "на промашену политику своје земље према прекоморским територијама".

image