Симболично: Истовремено са председничким изборима и референдум о приступању Молдавије ЕУ 20. октобра

Опозиција каже да у друштву не постоји консензус у вези са одржавањем референдума о чланству у ЕУ

Референдум о приступању Молдавије ЕУ биће одржан 20. октобра, истовремено са председничким изборима, одлучио је данас молдавски парламент.

Председник молдавског парламента Игор Гросу рекао је да је владајућа већина у парламенту одлучила на седници да референдум буде одржан 20. октобра и да је за ту иницијативу гласало 56 посланика од укупно 101.

Опозиција је инсистирала да се то питање скине са дневног реда, уз напомену да у друштву не постоји консензус у вези са одржавањем референдума.

Председница Молдавије Маја Санду објавила је прошлог децембра да намерава да се кандидује за други мандат и поднела је иницијативу парламенту да организује референдум на којем би грађани могли да се изјасне о приступању ЕУ.

Уставни суд Молдавије одобрио је 16. априла уношење одредби о европским интеграцијама у Устав и одржавање референдума о приступању ЕУ.

На самиту ЕУ 14. децембра одлучено је да се започну преговори о чланству у Унији са Украјином и Молдавијом.

ЕУ је у јуну 2022. године доделила Украјини и Молдавији статус земље кандидата за чланство у Унији, постављајући неколико строгих услова за формални почетак преговора о приступању.