Сијарто: Мађарска је ставила вето на резолуцију Савета Европе о Украјини

Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто је изјавио данас да је Мађарска ставила вето на резолуцију Савета Европе о Украјини

Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто је изјавио данас да је Мађарска ставила вето на резолуцију Савета Европе о Украјини. Он је навео да је резолуција предвиђала признавање само једног "мировног плана" Владимира Зеленског.

"Савет Европе сада има 75 година, ово је могла бити одлична платформа за мирење, али након искључења Русије, та прилика је пропуштена", поручио је Сијарто.

Он је додао да мировни преговори могу да се воде само ако све зараћене стране седну за сто сто.

"Савет је данас желео да усвоји резолуцију, у којој би признао искључиво мировни план председника Владимира Зеленског као једину формулу мира коју треба разматрати и подржати. За нас је то неприхватљиво. И други су направили мировне планове који нису гори од оног који је представио украјински председник", навео је Сијарто.

Истакао је да је Мађарска захтевала да се у резолуцију Савета Европе укључе и остали мировни планови, али да је већина то одбила.

"Зато сам ставио вето и одлуке Савета Европе није било", поручио је шеф мађарске дипломатије.