"Њујорк тајмс": Док Русија напредује, НАТО разматра слање трупа у Украјину

Овај потез би могао да увуче САД и ЕУ у рат, међутим, администрација Џозефа Бајдена тврди да неће послати америчке трупе на терен

НАТО савезници разматрају слање трупа у Украјину које би обучавале украјинске снаге, али овај потез могао би да увуче САД и Европу директно у рат, пише "Њујорк тајмс".

Недостатак људства у украјинским снагама досегао је критични ниво. Позиција украјинских снага се последњих недеља озбиљно погоршала, јер је Русија значајно убрзала напредовање. Украјински званичници су затражили од САД и НАТО-а да помогну у обуци 150.000 нових регрута како би се што пре распоредили на фронту.

До сада су САД одбацивале овакве идеје, али начелник америчког генералштаба, генерал Чарлс Браун Млађи је у четвртак изјавио да је распоређивање тренера НАТО-а по свој прилици неизбежно: "На крају ћемо доћи до тога."

Међутим, он је додао да би то довело "НАТО инструкторе у опасност".

Бела кућа и даље одбија да пошаље америчке трупе на терен у Украјини, укључујући и инструкторе, а овај став је у четвртак поновио званичник администрације. Такође, администрација је позвала и остале чланице НАТО-а да не шаљу трупе у Украјину.

Међутим, у фебруару је француски председник Емануел Макрон рекао да тим поводом ништа не треба искључити." Он је наставио да даје овакве коментаре чак и након што су америчке дипломате затражиле да са тим престане.

Влада Естоније није искључила могућност слања трупа у западну Украјину. Према изјави саветника за безбедност Естоније, сврха овог предлога је да НАТО трупе преузму улогу у позадини како би омогућиле слање украјинских трупа на ратиште.

Прошле недеље је министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис подржао Макрона. "Наше трупе су обучавале Украјинце и пре рата", додао је.

Војска САД је раније обављала обуку украјинских трупа у Пољској, Немачкој и САД. Амерички званичници сада признају да је украјинским снагама потребна боља и бржа обука.

САД су и раније обучавале украјинске трупе у Јаворину, у западној Украјини, али су се отамо, према тврдњама званичника, повукле на почетку сукоба.

Америчка обука није увек била успешна. Прошлог лета, пре украјинске контраофанзиве, амерички војници су у Немачкој обучавали украјинске јединице, а обука је трајала око 12 недеља.

Проблем је у томе што се Украјинци суочавају са ратом који је далеко интензивнији и потпуно другачији од оног са чиме су се последњих деценија суочавале америчке снаге.

Прошлог месеца НАТО је затражио од врховног команданта за Европу, генерала Кристофера Каволија, да предложи начин како да Алијанса ефикасније помогне Украјини. Један званичник САД је предложио да се обука врши у Лавову, близу границе са Пољском.

Али, Лавов се налази под руским ударима, укључујући и онај од пре неколико недеља, када је бомбардована критична инфраструктура. Неки званичници кажу да би украјински регрути могли бити послати на полигоне за обуку у Немачкој и Пољској.

Како је изјавила Евелин Фаркаш, бивша саветница Пентагона за Украјину за време Обамине администрације: "Када је Русија припојила Крим, 2014. године, ми смо почели да обучавамо трупе у западној Украјини и наставили смо с тим све до 2022, када смо се повукли."

Други савезници у НАТО-у, укључујући Британију, Немачку и Француску, раде на утврђивању одбрамбених положаја у Украјини. За сада, само мањи број америчких војника ради са специфичним системима наоружања као што је "патриот".