"Глобал тајмс": Атентат на словачког премијера знак растућег хаоса у читавој Европи

Пуцњи у словачког премијера представљају суморан симптом политичке и друштвене фрагментације, пораста насиља и екстремизма, којим је погођен читав континент

Премијер Словачке Роберт Фицо тешко је рањен у среду, а министар унутрашњих послова Матус Шутај Ешток је изјавио да је атентат политички мотивисан, пише "Глобал тајмс".

Локални медији су саопштили да је осумњичени 71-годишњак, аутор три збирке поезије и члан Словачког друштва књижевника.

Фицо и његова странка "Смер" победили су прошлог октобра на парламентарним изборима у Словачкој, а његова изборна кампања се заснивала на проруским и антиамеричким порукама.

Фицо се доследно залагао за мир, обећао да ће Словачка престати да шаље оружје Украјини, да ће блокирати чланство Кијева у НАТО-у и да ће се супротставити санкцијама Русији.   

Како је наглашавао словачки премијер: "Делимо исто мишљење са Кином о немогућности решавања сукоба у Украјини војним средствима и подржавамо све смислене мировне планове, који неће бити фантазмагорије, већ ће се заснивати на реалности."

Захваљујући оваквим ставовима, Фицо је постао мета критика опозиције и либералних медија.

Неки страни аналитичари верују да узрок напада треба тражити у "горким поделама" у Словачкој. Али атентат на Фица не открива само растући хаос унутар Словачке, већ и пораст политичког насиља и друштвених превирања која су захватила читаву Европу.

Мржња према политичарима више није маргинализовани феномен, већ све више прожима друштво. Немачка полиција је 2023. забележила 2.790 напада на политичаре, што је отприлике двоструко више него у  2019. години.

Хаос је захватио читаву Европу

Политичке и друштвене кризе широм Европе се погоршавају, а унутрашње контрадикције расту. У политичком смислу, незадовољство становништва владама и владајућим партијама ескалира, што има за последицу пораст екстремизма. Европа се све више поларизује, а поларизацију прати тренд насиља.

Рим није саграђен за један дан. Економски пад Европе, утицај имиграционе кризе на системе социјалне заштите и културни сукоби, који су резултат верских разлика, доводе до хаоса на читавом континенту.

Како каже Зао Јуни, научни сарадник на Институту за европске студије са Академија друштвених наука Кине: "За целу Европу, ово је доба сложених криза, са политичким, економским и друштвеним противречностима. Европа се сада налази на раскрсници, између потребе да се реформише и сопствене прошлости."

Након што је на Фица извршен атентат, многи политичари су изразили чуђење. Немачки канцелар Олаф Шолц је недавно изјавио: "Насиљу нема места у европској политици. Решавање проблема политичког насиља постало је огроман изазов за Европу у целини. Екстремна осећања прожимају Европу, многи се осећају нелагодно због последица пандемије ковида, сукоба између Русије и Украјине, климатских криза и економске неизвесности. Све више људи не жели да се укључи у политички дијалог, а демократски консензус нестаје."

Узнемирујући знаци потресају европску политику.

Председник Руске Федерације Владимир Путин је нагласио да "нема оправдања за овај монструозни злочин".

Хаос у европској политици и друштву, закључује кинески лист, заслужује озбиљно разматрање.