Зеленски потписао закон о мобилизацији затвореника

До нових измена долази након што је украјински председник потписао закон о радикалној реформи мобилизације

Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је закон о мобилизацији Украјинаца који служе затворске казне, показују подаци на сајту Врховне раде Украјине, преносе "РИА Новости".

Према документу, затвореници ће моћи да се мобилишу у војску на службу по уговору и биће пуштени на условну слободу.

Према речима украјинског министра правде, у Украјини има око 10-20.000 осуђеника, који у будућности могу бити мобилисани и они ће служити у специјалним јединицама, преноси "РБК Украјина".

Заменица министра правде Елена Висоцка навела је да је, пре него што је усвојен закон, око 4.000 затвореника пристало је да оде на фронт у замену за условни отпуст у анкети спроведеној у априлу.

Истовремено, одбијено је око 4.000 осуђеника којима су дијагностиковане заразне болести као што су ХИВ, хепатитис, туберкулоза.

Зеленски је 16. априла потписао закон о реформи мобилизације у Украјини, он ће ступити на снагу 18. маја. У складу са законом, сви обвезници војног рока морају да ажурирају своје податке у војном регистру у року од 60 дана од дана ступања на снагу.

Закон подразумева оштре казне за избегавање мобилизације, а украјинско министарство спољних послова је у међувремену ускратило конзуларне услуге грађанима који живе у иностранству у покушају да примора украјинске мушкарце да се врате кући и придруже војсци.

Према проценама Москве, Украјина је само ове године до почетка маја изгубила више од 111.000 војника.