Амерички гласачи више верују Трампу него Бајдену када је реч о економији

Бајденова администрација и даље муку мучи са инфлацијом, која значајно утиче на перцепцију економске ситуације међу популацијом

Американци републиканском кандидату Доналду Трампу дају предност у односу на актуелног председника Џозефа Бајдена по питању економије, показују резултати истраживања јавног мњења.

Иако су економски показатељи генерално добри, бирачи су ове године фокусирани на стрмоглави скок цена услед пораста инфлације након пандемије, пише "Блумберг".

Истраживање у кључним "колебљивим" државама показује да 51 одсто испитаника сматра да им је финансијски боље под Трампом, док свега 32 одсто њих мисли да је актуелни председник бољи. Од 15 економских питања, цена робе за свакодневну употребу била је далеко највећа брига регистрованих бирача у анкети.

Вирус корона је, наравно, снажно обликовао исходе под обе администрације. Трамп је преузео дужност усред економске експанзије, али се крајем његовог мандата догодила глобална пандемија. Бајден је, с друге стране, морао да се носи са њеним последицама.

Портпарол Бајденове кампање Џејмс Сингер рекао је да председник "предводи велики амерички повратак из хаотичног неуспеха који је Доналд Трамп оставио иза себе".

Он је рекао да је под Бајденом та земља надмашила предвиђање "Блумберг Економикса" да ће повећање каматних стопа Федералних резерви изазвати рецесију. Он је "Блумбергову" процену индикатора назвао "погрешном", указујући уместо тога на 15 милиона нових радних места створених откако је Бајден преузео дужност.

Трампова кампања тврди да губитак посла током пандемије не би требало да се рачина. Портпаролка Каролајн Ливит рекла је да ће Трамп, ако буде поново изабран, "поновно применити своју агенду Америка на првом месту".

Реални расположиви лични доходак по глави становника – новац који је доступан за трошење након опорезивања и прилагођен инфлацији – је јасна мера животног стандарда. Он је порастао за време Бајденовог мандата, али у просеку само за око четвртину темпа који је постављен током Трампових година.

Инфлација из Бајденове ере довела је до раста расположивог дохотка који је на путу да буде један од најгорих током било ког председничког мандата после Другог светског рата.

Кумулативни раст потрошачких цена током Бајденовог мандата вероватно ће бити већи од било ког другог председника у последњих 40 година. Поређења ради, инфлација за време Трампа се углавном кретала око циљаних два одсто.

Бајденова пројектована просечна стопа незапослености од 4,1 одсто била би најнижа за било ког модерног председника осим Линдона Џонсона, у периоду од 1965. до 1969. године.

Стопа незапослености је порасла са 3,6 одсто на крају 2019. на 14,8 одсто у априлу 2020. док је пандемија беснела пре него што је пала на 6,4 одсто у месецу када је Трамп напустио функцију. Она је наставила да пада под Бајденом како се економија опорављала.

Бајден се може похвалити стопом незапослености испод четири одсто током више од две године, што је најдужи период тако ниске незапослености у више од пола века.

За време оба председника дошло је до значајног раста вредности акција, наводи "Блумберг".