САД извеле надзорни експеримент о стању нуклеарних бојевих глава

Национална администрација за нуклеарну безбедност САД наводи да се 34. експериментом ове врсте, не крши мораторијум на нуклеарна тестирања

Национална администрација за нуклеарну безбедност (ННСА) америчког Министарства енергетике спровела је 14. маја експеримент у оквиру надзора стања нуклеарних бојевих глава у главној подземној лабораторији за тзв. "субкритична експериментисања" (ПУЛСЕ), која се налази у Невади.

У званичном саопштењу се наводи да се ННСА ослања на субкритичне експерименте како би прикупила драгоцене информације за о безбедности, сигурности, поузданости и ефикасности америчких нуклеарних бојевих глава, и то без употребе тестирања нуклеарног експлозива.

"Резултати овог експеримента користиће се да би се побољшала наша способност моделирања и симулације у оквиру научно заснованог програма управљања залихама који ННСА спроводи више од 30 година", наводи се у саопштењу.

ННСА наводи да се 34. експериментом ове врсте, не крши мораторијум на нуклеарна тестирања и да су испуњени критеријуми Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба.

"Планирамо да повећамо учесталост субкритичних експеримената како бисмо прикупили важне податке о материјалима који се користе у нуклеарном оружју, без техничке потребе да се вратимо на извођење пробних нуклеарних експлозија у подземним објектима", наводи се у саопштењу.

Добијени подаци биће коришћени за унапређење симулационог модела који се користи за проверу безбедности, поузданости и ефикасности нуклеарног арсенала САД.

Овај, као и претходна 33 експеримента ове врсте у САД били су у складу са стандардом из Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних тестова, истиче ННСА.

Субкритична експлозија подразумева детонацију експлозива око радиоактивног материјала, али на начин да се не достигне критична маса фисионе материја потребна за изазивање нуклеарне ланчане реакције.