Свет

УН: У Појасу Газе готово да више нема шта да се дистрибуира

Ситуација са водоснабдевањем и канализацијом се брзо погоршава. Пошто су увозне залихе блокиране, људи могу само да прибегну коришћењу рушевина и отпада за решавање санитарних потреба, наводе из ОЦХА
УН: У Појасу Газе готово да више нема шта да се дистрибуира© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова (ОЦХА) објавила је данас да "у Појасу Газе готово да више нема шта да се дистрибуира", упозоривши да се ситуација са водоснабдевањем и канализацијом брзо погоршава.

"Ситуација са водоснабдевањем и канализацијом се брзо погоршава. Пошто су увозне залихе блокиране, људи могу само да прибегну коришћењу рушевина и отпада за решавање санитарних потреба", наводи се у објави ОЦХА на свом Икс налогу.

Палестинска новинска агенција Вафа преноси да су 7. маја "израелске окупационе снаге заузеле палестинску страну граничног прелаза Рафа и зауставиле доток помоћи у Појас Газе".

"Скоро две недеље држе под блокадом прелаз Керем Шалом југоисточно од града Рафе спречавајући улазак хуманитарне и медицинске помоћи, упркос упозорењима на до сада невиђену хуманитарну катастрофу", преноси Вафа.

Према последњим подацима Министарства здравља Газе, више од 35.200 Палестинаца је убијено, а више од 79.100 повређено или рањено током израелске војне операције у енклави. Из УН упозоравају на све већу хуманитарну катастрофу у енклави.

image