Свет

Протести у Израелу: Демонстранти траже хитан договор о таоцима и превремене изборе

Окупљени народ је блокирао ауто-пут Ајалон и запалио ватру, захтевајући хитан договор о повратку заробљених из Газе
Протести у Израелу: Демонстранти траже хитан договор о таоцима и превремене избореwww.globallookpress.com © Ilia Yefimovich/dpa

Хиљаде активиста окупило се синоћ у центру Тел Авива захтевајући превремене изборе и хитан договор о ослобађању израелских талаца који се налазе у Појасу Газе, а демонстрантима се путем видео-линка обратила бивша америчка секретарка Хилари Клинтон.

"Они су наши сународници, жене и деца, и треба их одмах ослободити. Треба хитно предузети акције да их вратимо кући", рекла је Клинтонова.

Амерички амбасадор у Израелу Џек Лу окупљенима је поручио да САД настављају преговоре о повратку талаца, преноси "Тајмс оф Израел".

Демонстранти су блокирали ауто-пут Ајалон и запалили ватру, захтевајући хитан договор о повратку заробљених из Газе.

Пошто што су демонстранти одбили да се разиђу након одобреног митинга, полиција га је прогласила нелегалним протестом и почела да користи методе распршивања масе како би очистила раскрсницу Азриели, где су активисти блокирали путеве.

Полиција је саопштила да је ухапсила осумњиченог за ремећење реда на антивладиним протестима у Тел Авиву.

Око 200 демонстраната стигло је на одвојене протесте у Јерусалиму, који су одржани у близини Кнесета, близу кабинета премијера, јер се верује да се унутра састаје ратни кабинет.

Поједини активисти су држали два велика транспарента с натписима "Окончај ​​рат" и "Глад је ратни злочин", а чуло се и скандирање: "Нећемо престати док се не врате кући".

image