Свет

Израелски медији: Преговори с Хамасом доспели у ћорсокак

Телевизија "Кан" је пренела да се преговори "тренутно не одвијају" пошто су "Египат и Катар усвојили став Хамаса", односно да су предложили да се закључи прекид ватре у замену за ослобађање талаца
Израелски медији: Преговори с Хамасом доспели у ћорсокак© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Мировни преговори између Израела и Хамаса привремено су обустављени због великих несугласица, јавила је израелска телевизија "Кан", позивајући се на анонимне изворе.

Израелски медиј "Харец" је, цитирајући неименовани извор из иностранства, потврдио да су преговори уз посредство Катара и Египта доспели у "ћорсокак", те да нема напретка.

Наиме, телевизија "Кан" је пренела да се преговори "тренутно не одвијају" пошто су "Египат и Катар усвојили став Хамаса". Према писању медија, посредници су предложили да се закључи прекид ватре у замену за ослобађање талаца.

Неименовани извори су рекли за телевизију да постоји "велика" разлика у ставовима између палестинске групе и Израела, посебно о томе како би свака страна дефинисала "крај рата". Додаје се да велике несугласице постоје и око одбијања Израела да безусловно ослободи затворене борце Хамаса.

Премијер Катара шеик Мохамед бин Абдулрахман ел Тани открио је раније да је последњих недеља "дошло до померања", али да се "нажалост ствари нису кретале у правом смеру".

"Тренутно смо у готово пат-позицији", рекао је он.

Шеик Ел Тани је напоменуо да "једна страна жели да прекине рат, а затим да прича о таоцима, док друга страна жели таоце, али и да настави рат". Мало је наде за напредак осим ако се Израел и Хамас не усагласе око овог фундаменталног питања, упозорио је он.

Катарски премијер је такође поставио питање да ли Израел искрено тражи прекид сукоба.

"Не мислим да они ово разматрају као опцију", рекао је он.

Рат у Гази избио је прошлог октобра након што су милитанти Хамаса извели смртоносни упад на територију Израела, убивши, како се процењује, 1.200 људи и отевши још стотине, већином цивиле.

Израел је узвратио војном кампањом против оружане групе, подвргавајући густо насељену палестинску енклаву месецима тешког ваздушног бомбардовања.

Према министарству здравља у Гази које контролише Хамас, израелска војна операција однела је животе више од 35.000 Палестинаца, а скоро 80.000 је повређено.

image