Свет

Трамп обећава да ће ублажити прописе о поседовању оружја у САД

Током обраћања америчкој Националној стрељачкој асоцијацији бивши и могуће будући председник Америке позвао је чланове тог удружења да изађу на изборе
Трамп обећава да ће ублажити прописе о поседовању оружја у САДGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Некадашњи председник САД и републикански председнички кандидат Доналд Трамп обећао је у говору у Националној стрељачкој асоцијацији (НРА) да ће ублажити прописе о поседовању оружја које је увео демократски председник Џозеф Бајден.

Трамп је обраћање хиљадама чланова НРА у Даласу искористио да подстакне чланове НРА да изађу на новембарске изборе, преноси Ројтерс.

"Морамо да натерамо власнике оружја да гласају. Мислим да сте ви бунтовна група. Будите бунтовни и овај пут гласајте", рекао је Трамп у говору који је трајао више од 90 минута.

НРА је са ентузијазмом подржала Трампа током председничке трке 2016. године и током читаве његове администрације, поздрављајући то што је именовао тројицу конзервативних судија у Врховном суду и предузео низ корака које је тражио утицајни лоби за оружје.

Између осталог, Трамп је помогао да продавнице ватреног оружја током пандемије ковида 19 буду третиране као основна предузећа, омогућивши им да остану отворене.

Републиканци се, уз подршку НРА и других група које се залажу за право на поседовање оружја, у великој мери противе строжим законима о оружју, позивајући се на право на ношење оружја утврђено Другим амандманом Устава САД, и упркос бројним масовним пуцњавама у земљи.

image