Словачки министар одбране: Фицов живот више није угрожен, али стање је и даље озбиљно

Лекари су одлучили да словачки премијер за сада остане у болници у Банској Бистрици, с обзиром да је његово стање и даље тешко, рекао је Роберт Калињак

Живот словачког премијера Роберта Фица рањеног у атентату више није угрожен, а прогнозе за његов опоравак су позитивне, рекао је потпредседник владе и министар одбране Роберт Калињак на брифингу испред болнице у Банској Бистрици где је политичар хоспитализован.

"Стање словачког премијера је стабилно. Живот премијера више није директно угрожен, али стање је и даље озбиљно и потребна му је интензивна медицинска нега", потврдио је Калињак.

Лекари су на јутарњем конзилијуму утврдили да су сада "на корак ближе" позитивним прогнозама, али да премијера неће у наредном периоду пребацивати у друге болнице, навео је словачки министар. 

"Дакле, његово стање можемо да сматрамо стабилним са позитивним прогнозама", нагласио је Калињак након разговора са лекарима.

Словачки премијер рањен је у пуцњави после седнице владе у граду Хандлова, око 150 километара североистично од Братиславе, након чега је у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици, где је имао неколико операција.

Полиција је идентификовала нападача као писца и присталицу опозиционе странке Прогресивна Словачка по имену Јурај Цинтула. Цинтули, који је задржан у притвору и оптужен за атентат, прети казна од 25 година до доживотног затвора.