Свет

Војска ДР Конга тврди да је спречила "пуч"

Инцидент се догодио у тренутку политичке кризе која је погодила владајућу странку председника Феликса Чисекедија, наводи АП
Војска ДР Конга тврди да је спречила "пуч"© Tanjug/AP Photo/Guylain Kipoke, File

Војска ДР Конга саопштила је да је рано јутрос "спречила пуч" и да је ухапсила починиоце, међу којима је неколико странаца, а у престоници Киншаси пријављена је и пуцњава у којој су погинуле три особе.

Портпарол конгоанске војске генерал Силвен Екенге саопштио је на конференцији за новинаре да су покушај државног удара спречиле конгоанске снаге одбране и безбедности и да је ситуација под контролом, али није изнео више детаља.

У истом дану је пријављен сукоб између особа у војним униформама и обезбеђења локалног политичара у његовој кући, око два километра од председничке палате и дела града где се налазе неке амбасаде, наводи АП.

"Наоружани људи напали су резиденцију Витала Камерхеа, савезног посланика и кандидата за председника Народне скупштине Конга, али их је зауставило његово обезбеђење", саопштио је портпарол политичара на друштвеној платформи Икс.

Он је прецизирао да су два полицајца и један од нападача убијени у пуцњави која је почела око 4.30 часова ујутру по локалном времену.

Локални медији идентификовали су наоружане нападаче као припаднике војске ДР Конга, али није прецизирано да ли су људи у војним униформама покушавали да ухапсе политичара.

Инцидент се догодио у тренутку политичке кризе која је погодила владајућу странку председника Феликса Чисекедија због избора за руководство парламента који је требало да буде одржан у суботу, али је одложен, наводи АП.

Чисекеди, који је на нови мандат изабран у децембру, се у петак састао са парламентарцима и лидерима владајуће коалиције у покушају да реши кризу у његовој партији која доминира у скупштини.

Он је поручио да "неће оклевати да распусти Народну скупштину и распише нове изборе ако се оваква ситуација настави".

Амбасада САД у Конгу издала је безбедносно упозорење, позивајући на опрез након "извештаја о пуцњави", наводи АП.

image