Свет

Европски званичници против слободе говора: Твитер да цензурише РТ и "Спутњик"

Осећам да господин Маск не разуме да је Европа напредна; потцењује ЕУ и тешке санкције са којима би Твитер могао да се суочи, рекла је потпредседница Европске комисије Вера Јоурова
Европски званичници против слободе говора: Твитер да цензурише РТ и "Спутњик"Getty © Dimitrios Kambouris / Staff

Уколико руски медији попут РТ и "Спутњика" буду слободно користили Твитер, ова платформа ће кршити правила ЕУ. Такође, aко због недавног смањења броја запослених Твитер не буде могао да филтрира "проруску пропаганду", Илон Маск "ризикује да помогне Владимиру Путину", рекла је потпредседница Европске комисије Вера Јоурова за "Блумберг".

"Ако не делујете активно против пропаганде, што значи да је уклањате, онда активно подржавате рат. То би био веома тежак и можда опасан подухват или авантура за господина Маска који жели да буде виђен као неко ко помаже Украјини", нагласила је Јурова алудирајући на Масков сателитски систем "Старлинк".

Нови власник "Твитера" је, у првим данима руске специјалне војне операције, подржао Украјину обезбеђивањем интернета путем "Старлинка", али је током октобра затражио од америчких власти да почну да плаћају услуге које користи украјинска војска, наводећи да је његова компанија "Спејс екс" на тај облик помоћи Украјини потрошила више од 100 милиона долара сопственог новца.

Јоурова је такође рекла да Маск, који је обећао да ће вратити слободу говора на Твитер, не би требало да потцењује ЕУ и тешке санкције са којима би Твитер могао да се суочи ако се не буде придржавао правила ЕУ блока, конкретно Опште уредбе о заштити података и новог Закона о дигиталним услугама за који европска званичница наводи да је "тек у повоју".

Јурова је рекла да Твитер не би смео да крши правила санкција ЕУ и дистрибуира садржај санкционисаних медија као што су РТ и "Спутњик".

"Осећам да господин Маск, а можда и неких други људи око њега, не разумеју да је Европа напредна и да смо после много година темељне анализе како да приступимо дигиталној сфери одлучили да је регулишемо, и да наше прописе морају да поштују сви који желе да послују на територији ЕУ", рекла је Јоурова.

image