Свет

"Глобал тајмс": Пораст тензија на острву, народ Тајвана протестује против "зеленог терора"

Како упозорава анонимни кинески експерт, ако Лаи инсистира на сецесионистичким потезима, он ће приморати копнену Кину да то питање реши силом, а ПЛА је за то увек спремна
"Глобал тајмс": Пораст тензија на острву, народ Тајвана протестује против "зеленог терора"Getty © Johannes Neudecker/picture alliance

Нови лидер Тајвана и шеф сецесионистичке Демократске прогресивне партије (ДПП) Лаи Чинг-те, који је у јануару са само 40 одсто гласова победио на изборима, данас званично преузима дужност, извештава кинески лист "Глобал тајмс", а то доводи до наглог пораста напетости на острву.

Многи становници Тајвана, укључујући чланове опозиционих партија, позвали су Лаија да не провоцира копнену Кину сецесионистичком политиком и да прекине са изазивањем нових напетости у региону.

Поједини посматрачи на Тајвану су забринути да ће власти убудуће немилосрдније сузбијати локалне активисте који се залажу за мирно уједињење, као и да ће манипулисати историјом у школама и медијима, како би прекинули све историјске везе са копненом Кином.

Ови покушаји се повезују са брисањем идентитета, пре свега младих на Тајвану, чиме се смањују могућности за мирно уједињење.

Како извештавају локални медији на Тајвану, у недељу је у Тајпеју одржан протест против "зеленог терора" ДПП-а.

Зелена боја је боја ове странке која заговара сецесионизам. Многи који се залажу за мирну сарадњу са копненом Кином последњих година су кривично прогањани. На острву постоји и израз "зелени терор", који спроводи ДПП.

Демонстранти су позвали Лаија да обезбеди мир и да се придржава принципа "Једне Кине", осуђујући ДПП-а зато што наноси штету односима копнене Кине и острва. Политика ДПП-а штети и демократији на Тајвану, што се назива "тајванским сецесионистичким фашизмом", због кривичног прогона оних који подржавају мирно уједињење.

Аналитичари са обе стране Тајванског мореуза сматрају су да ће Лајево понашање зависити од односа Кине и САД. Кинеско копно ће појачати војни притисак како би одвратило сецесионисте. Народноослободилачка армија (ПЛА) је кључни фактор, упозорава ГТ, који спречава сецесионисте, а иза њих стоје стране силе које желе да одвоје острво од Кине.

С друге стране, аналитичари сматрају да администрација Џозефа Бајдена не може себи да приушти још једну геополитичку кризу, које би се дешавала паралелно са сукобом у Украјини и ратом у Појасу Газе.

Ванг Џенвеј, директор Института за политику при Тајванском истраживачком центру на Универзитету Сјамен, изјавио је да је Лаи екстремнији од свог претходника, али да је, због растуће снаге копнене Кине и притиска САД, мало вероватно да ће наставити да заоштрава односе са Пекингом.

"Пре америчких председничких избора Лаи вероватно неће допустити да напетости ескалирају", додао је Ванг.

Ипак, стручњаци упозоравају да су лидери ДПП-а, попут Чен Шуи-биана и Цаи Инг-вен, били опрезни пре инаугурације, али да су, недуго након што су преузели власт, предузимали све провокативније акције. Мало је вероватно да ће Лаи бити изузетак, тако да дугорочно стање односа није оптимистично.

Леи Чиен, чланица Националне женске лиге на острву и бивша чланица тајванског парламента, изјавила је за "Глобал тајмс" да је Лаи врло тврдоглав политичар и да ће се супротставити сваком притиску, било да долази из Вашингтона или са копна, као и да ће већ током првих 100 дана по свој прилици предузети неке конкретне акције.

Леи Чиен је додала да је "копно у овој фази преусмерило своју стратегију са спречавања сецесионизма на промовисање поновног уједињења." Копнена Кина ће, тврди Леи, бити вероватно активнија и на њену стратегију неће утицати неколико инцидената, а нова власт ће имати мало тога за коцкање са копном.

Медији на Тајвану су приметили да је ПЛА интензивирала своје активности и да је учестало присуство ратних авиона и ратних бродова око острва, што се дешава непосредно пре заказане инаугурације Лаја у понедељак.

ПЛА редовно патролира и изводи борбене вежбе око острва ради заштите националног суверенитета и територијалног интегритета Кине, као и ради одвраћања сепаратиста, рекао је у недељу војни експерт из Пекинга, који је тражио да остане анониман.

Ако Лаи инсистира на неодговорним сецесионистичким потезима, он ће приморати копно да то питање реши силом, а ПЛА је за то увек спремна, додао је овај експерт.

image