Исправка: МКС није издао налог за хапшење Нетанјахуа, Галанта и три лидера Хамаса

Међународни кривични суд није издао налог за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, министра одбране Јоава Галанта и три лидера Хамаса, због ратних злочина.

У првобитном тексту, наведено је да је МКС издао налог за хапшење израелског премијера, као и лидера Хамаса, за шта се испоставило да је погрешна информација, на шта нам је указао портал Раскринкавање.

Процедуре Међународног кривичног суда у Хагу налажу да тужилац мора да затражи налоге од претпретресног већа које чини троје судија. Уколико се судије сложе да постоје "разумни разлози" за веровање да су почињени ратни злочини или злочини против човечности, издаће налог за хапшење израелског премијера и министра одбране, као и лидера Хамаса, што у овом тренутку још увек није учињено.

Важно је истаћи да не постоји рок за судије који дефинише колико дуго могу разматрати доказе и када морају донети одлуку да ли поступак може да се настави.

Дакле, главни тужилац Међународног кривичног суда у Хагу је поднео захтев за издавање налога за хапшење премијера и министра одбране Израела и тројице лидера Хамаса, о којем ће даље одлучивати судије, али одлука МКС још увек није донета.

"Постоје разумни разлози за веровање да израелски премијер Нетанјаху сноси кривичну одговорност за ратне злочине и злочине против човечности", рекао је тужитељ Карим Кан. Кан је рекао да су против Нетанијахуа и Галанта поднете оптужнице због "изазивања истребљења, изазивање глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу''. 

У ранијим случајевима које је Међународни кривични суд водио, овај процес је трајао од месец дана до неколико месеци.

Извињавамо се читаоцима на погрешним информацијама на које нам је указао портал раскринкавање.ме.