Свет

Шта се десило у Конгу: Амерички пуч који није успео?

Три америчка држављанина била су међу члановима групе која је наводно покушала пуч у ДР Конгу. Оснивач групе "Нови Заир" Кристијан Маланга имао америчко држављанство и провео неколико година у егзилу у САД. Маланга је убијен у нападу, саопштио је портпарол војске ДР Конга
Шта се десило у Конгу: Амерички пуч који није успео?© Tanjug/AP Photo/Samy Ntumba Shambuyi

Тројица америчких држављана су међу 50 људи који су ухапшени због покушаја рушења владе у Демократској Републици Конго (ДРК) у недељу.

Портпарол Оружаних снага ДР Конга Силвен Екенге рекао је за државну телевизију РТНЦ да је војска те централноафричке државе спречила пуч на председника Феликса Чикеседија и да је "ситуација сада под контролом", преноси Ројтерс.

Група униформисаних наоружаних људи је наводно извела пуч у суботу касно увече, напавши дом Витала Камерхеа, одлазећег министра економије и кандидата за председника Народне скупштине.

Према писању локалних медија, нападачи су били чланови покрета "Нови Заир", чији је оснивач бивши политичар ДР Конга Кристијан Маланга. Маланга је имао америчко држављанство и провео је неколико година у егзилу у САД пре него што је убијен у покушају државног удара.

Камерхеов портпарол, Мишел Мото Мухима, објавио је на Иксу да су "двојица полицајаца додељени његовој (Камерхеовој) гарди и један од нападача изгубили живот".

Нападачи су такође покушали да продру у председничку палату у центру града, рушећи и палећи заставе Конга, саопштили су Екенге и влада.

"Маланга је дефинитивно неутрализован током напада на (председништво), извесни Абубакар је неутралисан током напада на резиденцију Витала Камархеа, а остали – око 50, укључујући три америчка држављана – ухапшени су и тренутно су на испитивању од стране специјализованих служби Оружаних снага", рекао је Екенге за Ројтерс.

Он је додао да је један од ухапшених америчких држављана био син Кристијана Маланге, Марсел.

Кристијан Маланга, који је за себе говорио да жели да стане на крај "корупцији и политичком застоју" у Киншаси, емитовао је покушај пуча уживо на својој Фејсбук страници.

"Ми, милитанти, смо уморни. Не можемо да се развлачимо са Чисекедијем и Камерхеом; урадили су превише глупих ствари у овој земљи", рекао је он на лингала језику, према Ројтерсовом преводу.

Председник Чисекеди поново је изабран на спорним децембарским изборима. Освојио је 73 одсто гласова, победивши 18 ривала.

Луси Тамлин, америчка амбасадорка у ДР Конгу, објавила је на Иксу да је "веома забринута" због извештаја америчких грађана који су наводно умешани у осујећену побуну.

Рудници минералима богатог ДР Конга, посебно у случају бакра и кобалта који су кључни састојци за производњу батерија за електричне аутомобиле, од толиког су значаја за САД да је администрација председника Џозефа Бајдена била спремна да ублажи санкције милијардеру и рударском магнату Дену Гертлеру ако одустане од својих пословних операција и имовине у тој земљи, известио је "Њујорк тајмс" прошле недеље.

Др Данило Бабић са са Института за међународну политику и привреду каже за РТ Балкан да му овај инцидент не делује као озбиљан покушај смене режима потпомогнут Западом.

Ипак, наш саговорник напомиње да је ДР Конго од стратешке важности за САД, имајући у виду природно богатство те земље минералима који се користе у различитим савременим технологијама, и напомиње да се Вашингтон утркује са Пекингом и Бриселом за приступ тим минералима.

Др Бабић такође истиче да је Европска унија са Руандом потписала "Меморандум о разумевању о одрживим ланцима вредности сировина" у фебруару ове године, иако је Руанда далеко сиромашнија када су у питању кључни минерали од свог суседа, ДР Конга.

image