Свет

Израел о налогу за хапшење Нетанјахуа и Галанта: Злочин историјских размера

Сви Израелци би требало да се осећају као да је издат налог за њихово хапшење, оценио је израелски министар финансија, док опозициони лидер Лапид сматра да је поређење Израела и Хамаса "неопростиво"
Израел о налогу за хапшење Нетанјахуа и Галанта: Злочин историјских размераwww.globallookpress.com © Dr. Wilfried Bahnmüller

Израелски званичници су осудили одлуку Међународног кривичног суда (МКС) да затражи налог за хапшење премијера Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта.

Израелски министар спољних послова Израел Кац је изјавио да је налог Међународног кривичног суда "скандалозан" и "једнак нападу на жртве 7. октобра".

Кац је додао да ће одговорити на потез МКС, истичући да "никаква сила на свету" неће спречити Израел да врати таоце из Газе и збаци с власти палестинску милитантну групу Хамас.

Израелски министар финансија Безалел Смотич саопштио је да сви Израелци треба да се осећају као да је против њих издат налог за хапшење и позвао пријатељски настројене земље да предузму акције за распуштање МКС-а.

Он је одлуку МКС-а назвао "представом лицемерја и мржње према Јеврејима" које, како тврди, подсећа на нацистичку пропаганду.

Министар Бени Ганц осудио је одлуку МКС-а, назвавши је "злочином историјских размера", преноси "Тајмс оф Израел".

"Поредити одлучност лидера демократске државе да се бране од терора крвожедне терористичке организације (Хамаса) је дубоко нарушавање правде и очигледан морални банкрот", поручио је Ганц.

Опозициони лидер Јаир Лапид је нагласио да Израел "неће прихватити поређење са Хамасом" и поручио да се нада да ће Конгрес САД интервенисати по овом питању.

"Није могуће издати налоге за хапшење Нетанјахуа, Синвара и Деифа. Нема таквог поређења, не можемо то да прихватимо и то је неопростиво", рекао је Лапид, називајући одлуку "страшним политичким неуспехом".

Неименовани израелски званичник је за "Тајмс оф Израел", изјавио да "крвна клевета" неће одвратити Изарел се брани и оствари све своје праведне ратне циљеве".

Он је најавио да ће Нетанјаху објавити видео саопштење касније током дана.

МКС је раније данас затражио налог за хапшење Бенјамина Нетанјахуа и Јоава Галанта због наводних ратних злочина, као и за хапшење лидера Хамаса.

Главни тужилац МКС Карим Кан је рекао да су против Нетанијахуа и Галанта поднете оптужнице због "изазивања истребљења, изазивање глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу".

Лидери Хамаса, Јахја Синвар, Мохамед Деиф и Исмаил Ханије се терете за истребљење, убиство, узимање талаца, силовање и сексуалне нападе.

image