Свет

Пад хеликоптера председника Раисија: Има ли места за сумњу?

Иранска државна агенција ИРНА је пренела да је хеликоптер са званичницима те земље пао због "техничког квара летелице". То, међутим, није спречило појаву другачијих тумачења трагедије у Ирану
Пад хеликоптера председника Раисија: Има ли места за сумњу?© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Трагична смрт четворице иранских званичника, међу којима су били и председник те државе Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан, као и четири припадника посаде и обезбеђења, изазвала је шок широм света, али и лавину спекулација о могућим узроцима пада њиховог хеликоптера у провинцији Источни Азербејџан.

С обзиром на узавреле страсти на Блиском истоку, изазване ратом у Гази, кризом у Црвеном мору и све оштријом конфронтацијом Ирана и Израела, није прошло много времена пре него су посматрачи прилика, али и многи корисници друштвених мрежа, почели да спекулишу о "алтернативним" узроцима пада хеликоптера који је превозио иранске званичнике.

Израелско-азербејџанска веза?

Управо се Израел, односно њихова обавештајна служба Мосад, нашао у центру пажње ових спекулација.

Израелци су и раније оптуживани да стоје иза убистава иранских званичника и научника који су радили на иранском нуклеарном програму, а убиство неколико иранских официра у конзулату у Дамаску у израелском ракетном нападу почетком априла две државе је довело на границу отвореног сукоба.

Фоад Изади, аналитичар државне телевизије, рекао је да "када се хеликоптер суочи са несрећом, то може бити узроковано техничким проблемом или временским условима – али постоје и други сценарији".

Осврћући се на Израел и његову моћну обавештајну службу, он је додао: "Имамо проблем у Азербејџану, а то је присуство циониста и Мосада у том региону. То ће бити истражено. Имамо поштовање према нашим суседима, али не би требало да нас нападају са њихових територија".

Није тајна да Азербејџан већ годинама негује блиске односе са Израелом, као и да је је Баку један од значајнијих купаца наоружања које долази из јеврејске државе. Процењује се да Израел купује око 40 одсто своје нафте из Азербејџана.

С друге стране, односи Азербејџана и Ирана далеко су затегнутији, пре свега зато што Техеран често оптужује да Баку да подстиче сепаратизам међу етничким Азерима на северозападу Ирана. У исто време, Иран је пружао дипломатску и економску помоћ Јерменији током сукоба у Нагорно-Карабаху, док се спекулисало да Азербејџану, поред Турске, војно помаже и Израел.

Раисијев хеликоптер је пао током повратка из Азербејџана, а раније истог дана се састао са председником те земље Илхамом Алијевом.

У Техерану за сада остају суздржани

Представници иранских власти, међутим, нису говорили о потенцијалној саботажи од стране неке непријатељске силе, а ирански лидер ајатолах Али Хамнеј ја пад хеликоптера назвао "несрећним инцидентом".

Агенција ИРНА је пренела да је хеликоптер пао због "техничког квара летелице".

Израелци су демантовали да стоје иза напада, а неименовани израелски званичник је за Ројтерс укратко рекао: "То нисмо били ми". Израелски званичници се нису оглашавали о погибији иранских званичника, мада су поједини опозициони политичари изјавили да неће "лити сузе".

Међутим, многи посматрачи нису убеђени да су наводи који долазе из Израела истинити. Коментатор Арно Бертран је друштвеној мрежи Икс подсетио на речи Отоа фон Бизмарка: "Никада не верујте ни у шта у политици све док се то званично не демантује".

Наравно, потенцијалне реакције из Техерана би се могле очекивати тек након што истрага буде спроведена. С обзиром на то да је хеликоптер пао у неприступачној, планинској области на северу земље, за то ће бити потребно одређено време.

Пад услед лоших временских услова

Наравно, не би требало одбацити могућност и да је до пада дошло због техничких проблема и лоших временских услова.

Бразилски аналитичар Пепе Ескобар је на Иксу написао да "нема случајности", али да је "велика стратешка грешка то што је више званичника путовало истим хеликоптером", у изолованој пограничној области док читава Запада Азија личи на велики вулкан.

Раиси, Амир Аблоханијан и остали званичници су путовали хеликоптером "бел 212" америчке производње. Према писању агенције ИРНА, иранска влада је ту летелицу купила "почетком двехиљадитих година", али је хеликоптер несумњиво старији, с обзиром да се они не производе од 1998. године.

Иран хеликоптере "бел 212" користи још од пре Исламске револуције, али је због западних санкција изузетно тешко набавити адекватне резервне делове. С обзиром да је од Револуције прошло више од 45 година, јасно је да многе од тих летелица вероватно нису у најоптималнијем стању.

То је подстакло бившег иранског министра спољних послова Мохамеда Џавада Зарифа да окриви Сједињене Државе за несрећу у интервјуу у понедељак.

"Један од главних криваца за јучерашњу трагедију су САД, које су ставиле ембарго на продају авиона и делова за авијацију Ирану и не дозвољавају народу Ирана да поседује добре летелице", рекао је Зариф, додајући да ће то "бити забележено на листи злочина САД против иранског народа".

Аналитичарка Марија Дубовикова је на Иксу нагласила да је у последњих неколико недеља дошло до више "инцидената" који су укључивали светске лидере: од покушаја убиства престолонаследника Саудијске Арабије Мухамеда бин Салмана, наводног покушаја пуча у Турској, хапшења особе која је претила да угрози безбедност председника Србије Александра Вучића до атентата на словачког премијера Роберта Фица.

"Могли бисте то назвати завером. Али то је само след догађаја", написала је она.

image