Свет

Ердоган поручио: Покушаји државног удара у Турској су прошлост

Анкара ће гонити све док правосуђе не приведе правди и последњег издајника Терористичке организације Фетулаха, а власт и правосуђе никада нису оклевали да сломе руке, које су посегнуле ка демократији, изјавио је турски председник
Ердоган поручио: Покушаји државног удара у Турској су прошлостwww.globallookpress.com © Turkish Presidency/Keystone Press Agency

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, усред извештаја о покушајима завере против власти који се припремају у агенцијама за спровођење закона у земљи, изјавио је да је могућност за изазивање пуча у тој земљи "део прошлости".

"Правда је кључ нашег мира као нације. Што је јаче разумевање правде, то се друштво осећа сигурније. У нашој борби за јачање националне воље обрачунали смо се и са традицијом преврата у нашој земљи. Завереници нису остали некажњени на независним турским судовима", казао је Ердоган на церемонији жреба за 26. мандат правосуђа и 16. мандат управне власти, која се одржава у Националном конгресном и културном центру Бештепе, резиденцији турског лидера.

Ердоган је истакао да ће их Турска гонити све док правосуђе не приведе правди и последњег издајника Терористичке организације Фетулаха (ФЕТО - организација забрањена у Турској, са којом влада повезује покушај државног удара 2016. године), као и да власт и правосуђе никада нису оклевали да сломе руке, које су посегнуле ка демократији".

"Немојмо поново да оклевамо. Иза нас су времена, када су они чија је дужност да обезбеде мир чекали да се стекну услови за државни удар", нагласио је турски лидер. 

Претходно је Ердоган одржао хитан састанак са шефовима обавештајних служби и Министарства правде након упозорења на могући покушај државног удара.

Турски министар унутрашњих послова Али Јерликаја најавио је намеру да идентификује структуре које раде против власти и народа.

Земља је раније отпуштала и приводила полицајце у Управи за безбедност Анкаре под оптужбом да су повезани са криминалном организацијом.

image