Свет

Саветник Виктора Орбана против амбасадора САД: Мировни предлог или капитулација?

Можда је мировна позиција Мађарске разумнија од америчке, одговорио је Балаш Орбан америчком амбасадору у Будимпешти Дејвиду Пресману
Саветник Виктора Орбана против амбасадора САД: Мировни предлог или капитулација?www.globallookpress.com © Vincent Isore/Keystone Press Agency

Мађарска не заговара украјинску капитулацију већ мировне преговоре, поручио је саветник мађарског премијера Виктора Орбана, Балаш Орбан. 

Он је тако одговорио на објаву амбасадора САД у Мађарској Дејвида Пресмана, који је на Иксу оптужио Будимпешту да својим доследним промировним ставом позива на "капитулацију" Кијева.

"Амерички амбасадор је изненађујуће уверен у критику мађарске промировне позиције. Да ли је америчка стратегија заиста била толико ефикасна у последње две године", запитао се Балаш Орбан у одговору на Иксу. 

Како тврди, у сукобу је до сад страдало између 500.000 и милион људи, укључујући многе етничке Мађаре.

"Поред тога, од фебруара 2024. године, у свету је забележено скоро 6,5 милиона избеглица из Украјине", истакао је Орбан.

Он је додао да су САД потрошиле више од 174 милијарде долара, а ЕУ још 143 милијарде евра на сукоб, али да "и даље нема назнака да се рат завршава". Орбан је такође напоменуо да "до неба висока инфлација" и цене енергената доводе "милионе" људи широм Запада до сиромаштва.

"Можда је позиција Мађарске ипак разумна, време је да се ујединимо и позовемо на мир. Што пре САД буду позвале обе стране на преговоре, то ће се рат пре окончати", закључио је Орбан.

Амерички амбасадор у Мађарској је почетком године у интервјуу за "Фајненшел тајмс" оптужио премијера Виктора Орбана да својом политиком игра на руку Москви, запретивши да Вашингтон "апсолутно" има средства којима би могао да утиче на спољнополитички правац Будимпеште "и да је спреман да их искористи".

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је крајем прошле недеље ставио вето на резолуцију Савета Европе о Украјини зато што се односила само на један мировни план, тзв. мировну формулу украјинског председника Владимира Зеленског. 

Мађарска је у априлу подржала кинеску иницијативу за решавање руско-украјинског сукоба, док је Сијарто истакао да се "решење не може наћи на бојном пољу". 

Заменик премијера Мађарске Золт Семјен је почетком текућег месеца изјавио да Будимпешта не намерава да одговори на захтеве Кијева за изручење украјинских држављана који се од сукоба скривају на мађарском тлу. 

image