Свет

Почела командно-штабна вежба НАТО у Молдавији

У вежби ће учестовати представници из бројних земаља партнера Алијансе
Почела командно-штабна вежба НАТО у МолдавијиGetty © Moldovan Armed Forces/Gheorghe Vau/Anadolu

У Молдавији је данас почела командно-штабне вежба НАТО-а "Регекс 2024", у оквиру које ће се организовати семинари о војној обуци у складу са западним стандардима, саопштила је прес служба Министарства одбране Молдавије.

"Регекс 2024" се састоји од неколико семинара током године, а до сада су одржана два - први од 16. фебруара до 1. марта и други од 22. до 26. априла.

"Данас је почео трећи семинар у оквиру регионалне командно-штабне вежбе 'Регекс 2024'. Вежба се организује уз подршку Команде здружених снага НАТО у Напуљу и има за циљ обуку војске по западним стандардима у домену планирања и извођења вежби, управљања кризама, јачања и процене степена интероперабилности снага у мултинационалном окружењу", наводи се у саопштењу објављеном на сајту молдавског министарства одбране.

Прецизира се да ће догађај бити одржан од 20. до 24. маја у објектима Агенције за науку и војну историју уз учешће око 30 представника из земаља партнера Алијансе - Јерменије, Азербејџана, Босне и Херцеговине, Узбекистана, Египта, Јордана, Краљевине Бахреина, Марока, Казахстана, Пакистана, Туниса, Египта, Малте, Афричке уније (Гана и Бенин), као и штабни официри Оружаних снага Молдавије.

Подсећања ради, раније је Министарство одбране Молдавије најавило велике молдавско-америчке вежбе "Брзи одговор 2024" (Swift Response 2024), које ће бити одржане на територији ове земље од 9. до 16. маја под руководством америчке команде у Европи и Африци.

image