Свет

"Нови антисемитизам": Нетанјаху реаговао на захтев тужиоца МКС за његово хапшење

Како пишу израелски медији, Нетанјаху је захтев главног тужиоца Међународног кривичног суда Карима Кана назвао "скандалозном"
"Нови антисемитизам": Нетанјаху реаговао на захтев тужиоца МКС за његово хапшењеGetty © Lior Mizrahi/Getty Images

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху назвао је одлуку главног тужиоца Међународног кривичног суда (МКС) Карима Кана да затражи налог за хапшење за њега и министра одбране Јоава Галанта "новим антисемитизмом", преносе РИА Новости.

"Као премијер Израела, са гнушањем одбацујем тужиочево поређење демократског Израела... са убицама Хамаса... Овако изгледа нови антисемитизам који се из универзитетских кампуса на Западу преселио у Хашки суд", рекао је премијер Израела у видео обраћању.

Нетанјаху је поновио да никаква одлука било које међународне платформе или хашког суда неће спречити Израел да искористи право на "самоодбрану" и оствари потпуну победу над палестинским покретом Хамас у Појасу Газе.

Израелски медији су претходно пренели да је израелски премијер Канов захтев назвао "скандалозним".

"Ово ме неће зауставити, нити ће зауставити нас", наводно је рекао Нетанијаху на састанку његове парије "Ликуд", преноси израелски портал "Ynet".

"Тајмс оф Израел" наводи да се очекује да ће Нетанјаху касније данас дати званично саопштење.

Главни тужилац МКС Карим Кан је рекао да су против Нетанјахуа и Галанта поднете оптужнице због "изазивања истребљења, изазивање глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу".

Лидери Хамаса, Јахја Синвар, Мохамед Деиф и Исмаил Ханије се терете за истребљење, убиство, узимање талаца, силовање и сексуалне нападе.

image