Свет

Контакт група за одбрану Украјине: Подршка тзв. Косова, "неоспоран суверенитет држава"

Приштинске власти осетиле су се позваним да причају о суверенитету
Контакт група за одбрану Украјине: Подршка тзв. Косова, "неоспоран суверенитет држава"© Photo by Rasit Aydogan/Anadolu via Getty Images

Везе такозваног Косова и Украјине све су блискије, а то показује и састанак Куртијевог министра одбране Ејупа Маћедонција са командантом Косовских безбедносних снага (ФСК) генерал-потпуковником Башкимом Јашаријем и Контакт групом за одбрану Украјине.

Током овог скупа, наводи "Албанијан пост", поново је потврђена подршка Приштине Украјини.

На састанку који је водио секретар за одбрану Сједињених Америчких Држава Лојд Остин, према Маћедонцијевим речима, разговарало се о тренутној ситуацији у Украјини и војној помоћи Украјини и њеном народу "који се суочава са руским агресором".

"Косово стоји уз Украјину јер је то исправно, у питању је слобода народа и неоспорни суверенитет држава", написао је Маћедонци, иначе министар лажне државе чије је проглашење представљало удар на суверенитет државе чланице Уједињених нација, односно Србије.

Што би се рекло - ко о чему, "Косово" о суверенитету.

Током априла, Приштина је послала први пакет подршке Украјини, који је укључивао тактичке камионе, тактичка возила и војна оклопна возила.

Куртијева влада је је 23. јула 2023. увела и 11. пакет санкција Русији и Белорусији.

Министарка спољних послова и дијаспоре Доника Гервала рекла је да је усвајање овог пакета снажан доказ посвећености "Косова" правди и миру. О тој њиховој посвећености, најбоље говори непрестано малтретирање неалбанског становништва у јужној српској покрајини.

image