САД одбацују одлуку МКС, прете и санкцијама: "Израел и Хамас нису исто"

Сједињене Државе су јасно ставиле до знања да МКС нема надлежност по овом питању, поручује Стејт департмент

Амерички председник Џозеф Бајден назвао је нечувеном одлуку главног тужиоца Међународног кривичног суда да затражи налог за хапшење израелског руководства,

"Дозволите ми да будем јасан, без обзира на то шта тужилац покушава да тврди, не постоји еквиваленција између Израела и Хамаса", истакао је Бајден у саопштењу које је објавила Бела кућа.

Да Сједињене Америчке Државе одбацују одлуку тужиоца Међународног кривичног суда Карима Кана да "стави у исти кош" палестински покрет Хамас и Израел, изјавио је и државни секретар Ентони Блинкен који је поручио и да суд нема надлежност по том питању.

"Одбацујемо одлуку тужиоца да изједначи Израел и Хамас. Ово је срамотно. Хамас је брутална терористичка организација која је извршила најгори масакр Јевреја од Холокауста и још увек држи десетине невиних људи као таоце, укључујући и Американце. Штавише, много пре тога у актуелном сукобу, Сједињене Државе су јасно ставиле до знања да МКС нема надлежност по овом питању", рекао је државни секретар у саопштењу које је објавио Стејт департмент.

Према Блинкену, одлука тужиоца МКС "не помаже и могла би да угрози текуће напоре да се постигне споразум о прекиду ватре, који ће, заузврат, омогућити ослобађање талаца и повећати испоруку хуманитарне помоћи у Појасу Газе".

Председник Представничког дома Мајк Џонсон, запретио је чак и увођењем санкција Међународном кривичном суду.

"Конгрес разматра све опције, укључујући и увођење санкција, да казни МКС и осигура да се његово руководство суочи са последицама ако одобри такву одлуку. Ако МКС буде дозвољено да прети руководству Израела, онда ће и руководство наше земље бити следеће", додао је.

Према Џонсоновим речима, овај суд "нема овлашћења над Израелом или Сједињеним Државама" и стога је одлука тужиоца да тражи налог за хапшење Нетанјахуа "нелегитимна и заслужује међународну осуду".

Међународни кривични суд затражио је налог за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, али и највиших лидера Хамаса због наводних ратних злочина, пренeo je Би-Би-Си.

"Постоје разумни разлози за веровање да израелски премијер Нетанјаху сноси кривичну одговорност за ратне злочине и злочине против човечности", рекао је тужитељ Карим Кан.

Суд је такође затражио хапшење израелског министра одбране Јоава Галанта.

Вашингтон је, подсећамо, гласно позивао да се Русији суди за ратне злочине, а након што је МКС издао налог за хапшење председника Русије Владимира Путина, председник САД Џозеф Бајден је изјавио да је "јасно да је руски председник Владимир Путин одговоран за ратне злочине" и да је одлука Суда оправдана.