Свет

Сунак: Потерница МКС за хапшење Нетанјахуа није од помоћи

На питање новинара да ли би полиција ухапсила Нетанијахуа ако би дошао у Велику Британију, портпарол је рекао да не жели да коментарише оно што је назвао "нагађањима"
Сунак: Потерница МКС за хапшење Нетанјахуа није од помоћи© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Одлука тужиоца Међународног кривичног суда (МКС) да изда налог за хапшење израелског премијера Бењамина Нетанјахуа није од помоћи, изјавио је данас портпарол британског премијера Ришија Сунака.

"Ова акција није од помоћи у вези са прекидом борби, извлачењем талаца или добијањем хуманитарне помоћи", поручио је Сунаков портпарол.

Портпарол је рекао и да МКС нема јурисдикцију да издаје налоге за хапшење.

"Уједињено Краљевство, као и друге земље, не признаје Палестину као државу, а Израел није држава која је део Римског статута (Међународног кривичног суда)", рекао је Сунаков портпарол, пренео је Ројтерс.

На питање новинара да ли би полиција ухапсила Нетанијахуа ако би дошао у Велику Британију, портпарол је рекао да не жели да коментарише оно што је назвао "нагађањима".

МКС је данас затражио издавање налога за хапшење израелског премијера Нетанјахуа због ратних наводних злочина.

"Постоје разумни разлози за веровање да израелски премијер Нетанијаху сноси кривичну одговорност за ратне злочине и злочине против човечности", рекао је главни тужилац МКС Карим Кан.

Бенјамин Нетанјаху је одлуку главног тужиоца Кана да затражи његово и хапшење израелског министра одбране Јоава Галанта назвао "скандалозном", пренели су израелски медији.

"Ово ме неће зауставити, нити ће нас зауставити", наводно је рекао Нетанијаху на састанку његове парије Ликуд, пренео је израелски портал "Ynet".

image