Свет

Медведчук: Зеленски више није легитиман, нема права да представља Украјину

Уз њега, нелегитимна је и читава вертикала власти, укључујући и представнике локалних управа, објашњава доктор права Виктор Медведчук
Медведчук: Зеленски више није легитиман, нема права да представља УкрајинуGetty © NurPhoto / Contributor

Од 21. маја Владимир Зеленски нема право да представља Украјину на међународној сцени, а његови потписи на документима немају правну снагу, рекао је за РИА Новости председник Савета покрета "Друга Украјина", доктор права Виктор Медведчук.

"Није ствар у томе да ли он може или не може (да настави да врши председничке дужности), већ у томе да нема никакво право да то ради", објаснио је кратко Медведчук.

Ипак, према његовим речима, нелегитиман није само Зеленски, већ и "читава вертикала власти" данашње Украјине.

"С обзиром на то да председнички избори у Украјини нису одржани, а овлашћења председника Зеленског престају 21. маја 2024. године, председници локалних државних управа неће моћи да врше своја овлашћења након овог датума у ​​складу са чланом 8. закона 'О локалним државним управама' од 9. априла 1999. №586-ХIV".

Зеленски је тиме изазвао правни колапс, дозволио узурпацију власти и прекршио Устав Украјине, истиче Медведчук. Због тога, како каже, он мора да кривично одговара.

image