"Политико": Међународни кривични суд је управо спасао Нетанјахуа

Уместо паузе у борбама, оптужбе за ратне злочине ће довести до тога да се Израелци окупе око свог проблематичног премијера

Таман када се учинило да су Бенјамину Нетанјахуу одбројани дани на власти, Међународни кривични суд је ускочио да га спасе.

Крхки ратни кабинет израелског премијера био је на ивици колапса овог викенда након што је пензионисани генерал Бени Ганц запретио да ће напустити владу ако Нетанјаху не представи послератни план за управљање Газом.

Потом је на сцену ступио главни тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан и затражио налоге за хапшење Нетанјахуа и израелског министра одбране Јоава Галанта, заједно са тројицом лидера Хамаса, укључујући Јахју Синвара, вођу исламистичке групе у Гази.

Ако су се Кан и његова комисија од шест стручњака надали да ће оптужујући обе стране за ратне злочине и злочине против човечности натерати Израел и Хамас да паузирају борбе и јеврејску државу да преиспита своју војну кампању, онда су се грдно разочарали, пише "Политико".

Неколико минута након објављивања вести, израелски опозициони лидер Јаир Лапид, међу највећим Нетанјахуовим политичким противницима који је недељама тражио нове изборе, осудио је Кана и одбацио његову најаву као "катастрофу" и "морални промашај".

И сам Ганц је стао на страну Нетанјахуа. "Повлачење паралела између лидера демократске земље одлучне да се одбрани од грозног терора и вођа крвожедне терористичке организације (Хамас) је дубоко нарушавање правде и очигледан морални банкрот", рекао је он.

Израел је покренуо рат у Појасу Газе након што су припадници Хамаса 7. октобра убили око 1.200 Израелаца и узели још 250 талаца. У израелским операцијама у енклави убијено је најмање 35.000 људи, укључујући 15.000 деце, наводе палестински званичници.

Број мртвих изазвао је међународну забринутост, а Јужна Африка је оптужила Израел да је извршио геноцид у случају који води Међународни суд правде, такође са седиштем у Хагу.

Надав Штраушлер, бивши стратег Нетанјахуове кампање, рекао је за "Политико" да је Канова изјава само помогла његовом бившем шефу тако што би приморала опозиционе политичаре и критичаре да се окупе у његову одбрану. Већина Израелаца ће сматрати да Кан циља на Израел, а не само на Нетанјахуа, упозорио је он.

"Везивање Бибија са Синваром - то је нешто што је Израелцима веома тешко да прогутају", рекао је Ехуд Олмерт, бивши израелски премијер и жестоки критичар Нетанјахуа. То ће само подстаћи Израелце да се осећају угрожено, објаснио је он.