Свет

Борељ: Чланице ЕУ ће морати да ухапсе Нетанјахуа

МКС процесуира најозбиљније злочине по међународном праву, истакао је шеф европске дипломатије
Борељ: Чланице ЕУ ће морати да ухапсе Нетанјахуа© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Реагујући поводом позива тужиоца Међународног кривичног суда (МКС) за издавање налога за хапшење лидера Израела и Хамаса, високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је да су све државе које су ратификовале статуте МКС у дужности да спроводе његове одлуке.

"Мандат МКС, као независне међународне институције, јесте да процесуира најозбиљније злочине по међународном праву. Све државе које су ратификовале статуте МКС морају да спроводе његове одлуке", написао је Борељ на Иксу.

Француска подржала МКС поводом позива за издавање налога за хапшење Нетанјахуа

Министарство спољних послова Француске саопштило је да подржава независност МКС и његову "борбу против некажњивости", а поводом позива тужиоца МКС за издавање налога за хапшење лидера Израела и Хамаса.

"Француска подржава Међународни кривични суд, његову независност и борбу против некажњиховсти у свим ситуацијама", пише у саопштењу које је пренео Ројтерс.

Додаје се осуда Хамасових "антисемитских масакара" 7. октобра, али и могућих кршења међународног права израелске војске у Гази.

"Што се тиче Израела, Претпретресно веће већ тек треба да одлучи да ли ће издати те налоге, након што испита доказе које је приложио тужилац", наводи се у саопштењу.

Дакле, иако је тужилац затражио налоге за хапшење, могу проћи месеци пре него што трочлано судско веће одлучи да ли да их изда или не.

Уз то Израел није члан МКС-а и не признаје јурисдикцију суда, али се Палестина придружила организацији 2015. САД су биле један од оснивала МКС-а, али Конгрес никада није ратификовао Римски статут. Русија, Кина, Индија, Индонезија, Саудијска Арабија и десетине других земаља такође не прихватају надлежност суда.

МКС је затражио издавање налога за хапшење премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта због "изазивања истребљења, изазивања глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу".

Налози за хапшење су тражени и за лидере Хамаса Јахје Синвара, Мохамеда Деифа и Исмаила Ханијеа, а због истребљења, убиства узимања талаца, силовања и сексуалних напада.

image