Свет

Зеленски: Мој мандат још увек није истекао

У ноћи 21. маја истекао је мандат Владимиру Зеленском, међутим, он и даље сматра да је легитиман председник Украјине, а ветар у леђа у овом безакоњу пружају му "верни партнери" из европских земаља
Зеленски: Мој мандат још увек није истекао© Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency

Владимир Зеленски сматра да му председнички мандат још увек није истекао, с обзиром да је "Украјина у рату", преноси Ројтерс.

"Мојих пет година на месту председника државе још увек трају. Због ратног стања се продужавају", изјавио је Зеленски, одбивши притом да процени свој рад јер то, како је рекао, "није баш етички".

Ветар у леђа глумцу дао је и портпарол Европске уније за спољну политику Петер Стано речима: "Ми такође немамо сумње – ово је председник Зеленски."

Званичници земаља Европске уније ће наставити да признају легитимитет Владимира Зеленског, поручио је Стано.

Брисел сматра да је у Украјини неизводљиво одржати председничке изборе, с обзиром да борбе трају, објаснио је Стано.

Према Уставу Украјине, председничка овлашћења Зеленског, који је 2019. године започео петогодишњи мандат, истекла су у ноћи 21. маја. Међутим, кијевски режим је одбио да у ратним условима одржи председничке изборе, иако правни систем земље у овој ситуацији забрањује организовање само парламентарних.

Председнички избори у Украјини требало је да се одрже најкасније до 31. марта, а инаугурација председника, да је све било по слову закона, била би у мају. Ипак, Зеленски је још у новембру 2023. почео да говори да за "изборе није време", а затим их је и одложио наводно због ванредног стања и опште мобилизације.

image