Бивши саветник Пентагона: Рат је готов, Украјина више нема са чиме да се бори

Време је да се овај рат заустави, нема потребе да се питате о победи Русије, поручује пуковник у пензији Даглас Мекгрегор

Сукоб у Украјини може да се сматра готовим, пошто је недостатак особља у Оружаним снагама Украјине достигао критичну тачку, рекао је бивши саветник Пентагона, пуковник у пензији Даглас Мекгрегор на јутјуб каналу "Лондон рил". 

"Украјини више нема са чиме да се бори. Редови се не попуњавају новим снагама, а осим тога, тешко је обучити новајлије за тако кратко време", рекао је официр.

Према његовим речима Оружаним снагама Украјине, пре свега, недостаје квалификовано особље за коришћење војне опреме коју шаље Запад, и да се већином овог наоружања управља уз помоћ инструктора из земаља НАТО-а .

"Време је да се овај рат заустави, нема потребе да се питате о победи Русије", поручио је Мекгрегор.

Додао је да западна интервенција у сукобу довела у ћорсокак.

"Ситуација у Украјини је потпуна катастрофа. Инсистирање на наставку прокси рата и жеља да се ова марионетска држава натера да се бори до самог краја довели су до људске трагедије", закључио је бивши саветник Пентагона.

Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је средином маја закон о мобилизацији Украјинаца који служе затворске казне, показују подаци на сајту Врховне раде Украјине, преносе "РИА Новости". Само неколико дана раније Зеленски је потписао је закон о продужењу ванредног стања и опште мобилизације од 14. маја до 11. августа.