Свађа у европској десници: Марин ле Пен не жели да седи са АфД-ом у Европском парламенту

Сукоб Марин ле Пен и АфД-а могао би доведе до цепања десно оријентисане групе у европском парламенту Идентитет и демократија

Мање од три недеље пре избора за ЕУ чини се да европској десници прете поделе након што су из француског Националног окупљања саопштили да не желе да седе у истој групи у Европском парламенту као и Алтернатива за Немачку (АфД).

"После недавних изјава АфД-а, нећемо седети са њима током следећег мандата у Европском парламенту", рекла је посланица и портпаролка кампање Националног окупљања Каролин Парментије за "Политико".

Француска партија, коју предводи Марин Ле Пен, провела је године покушавајући да привуче умереније бираче и дистанцира се од своје крајње десничарске прошлости, док АфД заузима све тврђе ставове, наводи тај портал.

И француска и немачка странка су чланови групе Идентитет и демократија (ИД) у Европском парламенту, за коју се предвиђа да ће повећати подршку на изборима у јуну. Парментије није прецизирала да ли Национално окупљање планира да напусти ИД или ће тражити искључење немачке странке.

"Ово неће имати утицаја на ИД у будућем мандату, јер имамо припаднике из довољно држава да задржимо нашу политичку групу", рекао је саветник Ле Пенове, који је желео да остане анониман. "Обавестили смо наше савезнике да не желимо да седимо са њима (АфД) у новом сазиву парламента".

Француска одлука уследила је након интервјуа са Максимилијаном Крахом у италијанском дневнику "Република" у којем је водећи кандидат АфД рекао да "никада неће рећи да је било ко ко носи СС униформу аутоматски криминалац", позивајући се на немачког романописца Гинтера Граса, који је касно у животу признао да се придружио Вафен-СС као тинејџер.

Крахов помоћник је рекао да не може да коментарише јер не зна шта француска делегација намерава да уради. "Не сматрамо Гинтера Граса криминалцем", додао је помоћник.