Свет

Холандија прекида усвајање деце из иностранства: Раније усвојени почели да испитују своје порекло

Холандска политика усвајања дошла је у центар пажње након што је све већи број одрасле деце почео да истражује своје корене и често откривао да су њихови родни документи били лажирани или изгубљени, или да је њихово усвајање било нелегално
Холандија прекида усвајање деце из иностранства: Раније усвојени почели да испитују своје порекло© Tanjug/AP Photo/Daniel Roland

Холандија више неће дозволити својим грађанима усвајање деце из страних земаља, изјавио је холандски министар за заштиту права Франц Верверинд.

Поступци усвајања који су већ започети, наставиће се у наредном периоду до окончања, појаснио је министар, а преноси Ројтерс.

Холандске породице су у претходних 50 година усвојиле око 40.000 деце из 80 земаља.

Тај тренд се смањивао последњих година, с обзиром на то да је у 2019. години усвојено свега 145 деце, а 2020. године, током пандемије ковида, тај број је пао на 70, према најновијим подацима независне холандске организације "Холандски институт за младе".

Од фебруара 2021. године до новембра 2022. године, холандска влада је дефакто започела са заустављањем процеса усвајања из иностранства.

Холандска политика усвајања дошла је у центар пажње након што је све већи број одрасле деце, претходно усвојене, почео да истражује своје корене и често откривао да су њихови родни документи били лажирани или изгубљени, или да је њихово усвајање било нелегално.

image