Свет

Макрон се запутио у Нову Каледонију погођену немирима

Француска Висока комисија Нове Каледоније саопштила је у уторак да ће аеродром остати затворен за комерцијалне летове до 25. маја
Макрон се запутио у Нову Каледонију погођену немирима© Tanjug/Yoan Valat, Pool via AP

Француски председник Емануел Макрон кренуо је ка Новој Каледонији, рекао је владин званичник, после недељу дана смртоносних немира у тој пацифичкој територији.

Макрон је Париз напустио у уторак увече и "поставиће мисију" у Новој Каледонији, рекла је портпаролка владе Приска Тевено на конференцији за новинаре, не наводећи даље детаље.

Са њим ће бити министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, министар одбране Себастијен Лекорну и министарка за прекоморске територије Мари Гевено, рекао је Дарманен Народној скупштини.

Нову Каледонију већ неколико дана потресају нереди изазвани изборним променама националне владе у Паризу. У немирима је погинуло најмање шест људи, а за собом су оставили запаљене аутомобиле и опљачкане продавнице, док барикаде ограничавају приступ лековима и храни.

Насиље је најновији излив политичких тензија које постоје између аутохтоне домородачке заједнице Канака, чији се припадници већим делом залажу за независност и који су већ дуго незадовољни владавином из Париза, и  становника француског порекла који се противе прекиду веза са својом матицом.

Макронова посета долази у тренутку када Аустралија и Нови Зеланд распоређују владине авионе да евакуишу своје држављане из Нове Каледоније и пошто су још стотине припадника француског безбедносног особља распоређене како би обуздали немире.

Француска Висока комисија Нове Каледоније саопштила је у уторак да ће аеродром остати затворен за комерцијалне летове до 25. маја.

Тевено је у уторак рекла да је још 1.000 припадника француских снага безбедности стигло у Нову Каледонију како би подржали 1.700 људи који се већ налазе на острву. Дарманен је такође рекао да ће број полицајаца и жандарма у Новој Каледонији ускоро достићи 3.000. 

image