Свет

Све дужи списак: Ко све признаје Палестину? (МАПА)

Након што су Ирска, Шпанија и Норвешка одлучиле да признају независност Палестине, њу данас признаје 146 држава света
Све дужи списак: Ко све признаје Палестину? (МАПА)© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Норвешка, Ирска и Шпанија данас су постале прве три западне државе које су од избијања рата у Појасу Газе 7. октобра прошле године признале независност Палестине, чиме је број земаља које признају ту државу порастао на 146.

"Данас Ирска, Норвешка и Шпанија објављују да признају државу Палестину", рекао је ирски премијер Сајмон Херис на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће свака од тих држава "сада предузети све неопходне кораке за спровођење те одлуке у дело", као и да је "уверен да ће се друге земље у наредним недељама придружити у предузимању овог важног корака".

Шпански премијер Педро Санчез је рекао да су европске државе дужне да ураде оно што могу, укључујући слање хуманитарне помоћи и пружање помоћи избеглим и расељеним лицима.

"Али, такође морамо да искористимо све политичке ресурсе који су нам на располагању да јасно и гласно кажемо да нећемо дозволити да се решење две државе уништи силом, јер је то једино праведно и одрживо решење за овај страшни сукоб", нагласио је он.

Медији су раније писали да би, поред ове три државе, још три чланице ЕУ -  Белгија, Словенија и Малта - ускоро могле да признају палестинску независност.

Ко све признаје Палестину?

Палестинске власти предвођене Палестинском ослободилачком организацијом (ПЛО) прогласиле су независност те територије 15. новембра 1988, позивајући се на резолуцију Генералне скупштине УН из 1974. године којом се признаје право палестинског народа на "самоопредељење, националну независност и суверенитет".

Палестину су током првих неколико недеља након проглашења независности признале десетине држава, углавном из арапског и муслиманског света, али и из тадашњег источног блока. Међу њима су се нашли Совјетски Савез, Кина, Турска, Индија, Иран...

Занимљиво је да је тадашња СФРЈ била прва европска држава која је признала независност Палестине, и то 16. новембра 1988, свега дан након њеног проглашења.

Занимљив случај представља и Малта, која је према подацима УН признала Палестину истог дана кад и Југославија, односно 16. новембра 1988. Међутим, њихово признање је већ деценијама практично "замрзнуто", а западни медији су последњих недеља писали да би та медитеранска земља могла (поново) да призна независност Палестине.

Уједињене нације и даље рачунају Малту као једну од 146 држава које су признале независност Палестине.

До краја те године Палестину је признало осамдесетак земаља, а број је наставио да расте током наредне три деценије.

Међутим, проглашење палестинске независности није наишло на одобравање у Израелу, али ни међу западним земљама које, не рачунајући некадашње чланице источног блока које су Палестину признале за време комунизма, до данас одбијају да признају ту државу.

Једини изузетак је Шведска, која је независност Палестине признала 2014, након што је на власт дошла левичарска влада.

У тренутку избијања рата у Појасу Газе почетком октобра, Палестину је признавало 139 држава, а последња која је то учинила био је Мексико. Међутим, у последњих годину дана Палестина је добила седам нових признања: поред три горепоменуте европске државе, њу су признале и четири карипске земље - Барбадос, Јамајка, Тринидад и Тобаго и Бахами.

Савет безбедности УН је 18. априла, на предлог Генералне скупштине УН, покушао да донесе резолуцију којом се предлаже чланство Палестине у Уједињеним Нацијама, али она није усвојена зато што су САД уложиле вето.

Палестину данас признаје 146 од 193 државе чланице УН, односно 75 одсто, као и две нечланице - Западна Сахара и Света столица. Могуће је да ће њих ускоро бити и више од 150.

image