Свет

Научна фантастика: Вашингтон тврди да је руски сателит свемирско оружје

Нисам уопште разумео о чему он прича, рекао је руски амбасадор Небензја на излагање америчког представника
Научна фантастика: Вашингтон тврди да је руски сателит свемирско оружјеGetty © enot-poloskun

Сједињене Државе тврде да је недавно лансирани руски сателит "свемирско оружје" које може да нападне друге сателите и које је постављено у скоро истој, ниској орбити као и амерички извиђачки сателити.

Заменик америчког амбасадора Роберт Вуд изнео је ову тврдњу током гласања у Савету безбедности УН о руском предлогу резолуције о забрани постављања оружја било које врсте у свемир. Савет безбедности је одбацио предлог Москве, подсећа "Спејс њуз".

"Русија је лансирала сателит у ниску Земљину орбиту за који Сједињене Државе процењују да је вероватно свемирско оружје, претпостављамо способно да нападне друге сателите у ниској Земљиној орбити", рекао је он. "Русија је поставила ово ново свемирско оружје у исту орбиту са сателитом америчке владе", пожалио се Вуд.

Русија је 16. маја лансирала ракету "сојуз-2.1б" са космодрома Плесецк на северу Русије. Ракета је носила сателит "космос 2576". Руска влада није открила детаље о сателиту или његовој мисији.

Вуд није образложио како је америчка влада дошла до закључка да је "космос 2576" свемирско оружје или какве могућности има тај сателит.

Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја осврнуо се кратко на Вудове тврдње.

"Амерички представник је говорио о некој врсти сателита који би, према његовом мишљењу, опет врло вероватно, можда могао да се постави на нуклеарни мотор. Нисам уопште разумео о чему он прича", рекао је Небензја.

Вашингтон редовно оптужује Москву да развија антисателитско нуклеарно оружје за постављање у свемир што Русија редовно демантује и поручује да је Москва против постављања било каквог нуклеарног оружја у свемир.

image