Критика из Немачке: Француска не испоручује довољно оружја Кијеву

Француска "ради релативно мало" како би помогла Украјини, за разлику од Пољске и Немачке, рекла је високи члан Бундестага Мари-Агнес Штрак-Цимерман за "Политико"

И Француска и Немачка не успевају да пруже Украјини довољно војне помоћи за борбу против Русије, изјавила је за "Политико" високи члан Бундестага Мари-Агнес Штрак-Цимерман, која председава Одбором за одбрану у немачком парламенту. Такође, она је водећи кандидат Слободне демократске партије на предстојећим изборима за Европски парламент.

Како преноси бриселски портал, она тврди да Француска "ради релативно мало" како би помогла Украјини, за разлику од Пољске и Немачке. 

"Управо зато што је важна држава, очекујем од Француске да не држи само велике говоре, и то не мислим на негативан начин, већ и да своје речи прати акцијом", рекла је она.

Француски председник Емануел Макрон изазвао је праву дипломатску буру када је рекао да не може да искључи могућност да земље чланице НАТО-а пошаљу своје трупе у Украјину. 

Штрак-Цимерман признала је великодушност Немачке у подршци Украјини, али је такође рекла да канцелар Олаф Шолц не иде довољно далеко. Посебно је истакла његово одбијање да испоручи ракете средњег домета "таурус".

Док су Лондон и Париз испоручивали слично оружје Украјини, Берлин је одбио да их следи. Шолц је рекао да није спреман на то да немачки војни специјалисти припремају украјинске ударе на начин на који то раде Велика Британија и Француска. Штрак-Цимерман је казала да се нада да ће канцелар преиспитати своју политику, "ако се ситуација промени".

"И надам се да ће схватити, када се ситуација промени, да је направио велику грешку што није дао зелено светло пре годину дана. Дакле, у том погледу, нада умире последња", додала је она.

Такође, критиковала је Шолца због кампање уочи избора за ЕУ, приказујући себе као "канцелара миротворца".