Свет

Истраживање пред европске изборе: Французе не интересује Украјина, брину их домаћи проблеми

Макрону се у кампањи није исплатило искоришћавање сукоба у Украјини, будући да француски гласачи нису задовољни начином на који се његова влада борила са криминалом и имиграцијом
Истраживање пред европске изборе: Французе не интересује Украјина, брину их домаћи проблеми© Photo by Eric BERACASSAT/Gamma-Rapho via Getty Images

Упркос покушајима председника Емануела Макрона да на предстојећим европским изборима искористи сукоб Русије и Украјине, унутрашњи проблеми су француским бирачима далеко важнији, показало је истраживање које је спровела "Одокса".

Макрон је почео да појачава  реторику о Украјини у фебруару, оптужујући француско Национално окупљање Марин Ле Пен да су "руске марионете и симпатизери Кремља", док је своју партију Ренесанса представљао као "једину проевропску".

Анкета спроведена прошле недеље, међутим, показује да само 10 одсто француских бирача сматра да је сукоб у Украјини један од три најважнија фактора која ће утицати на њихов глас на изборима за ЕУ. Са друге стране, 35 одсто је рекло да су домаћи проблеми најважнији.

"Французи су много више забринути за безбедност унутар својих граница него глобално", објаснио је истраживач "Одоксе" Ерван Лестрохан за "Политико".

Иако је Макронова влада покушавала да се прикаже као оштра према криминалу, 70 одсто испитаника је незадовољно владиним покушајима да сузбије насиље и проблеме са дрогом, оружјем и имигрантима.

Недавне анкете ЕУ показале су да је Национално окупљање на путу да освоји 30 или више одсто гласова следећег месеца, док је Ренесанса остала на 16 одсто.

image