Свет

Иран након смрти Раисија: Нема панике, само бол

Друштвене мреже преплавиле су на брзину исфабриковане лажне тврдње, а према једној широко распрострањеној гласини, у Техерану је дошло до масовног славља што је била очигледна лаж коју није било тешко побити, пише у репортажи из Ирана
Иран након смрти Раисија: Нема панике, само бол© Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana)

Док су током ноћи 19. на 20. мај ирански спасилачки тимови тражили хеликоптер у којем су били председник и министар спољних послова, Иранци широм земље су се молили, плакали и нервозно чекали вести, пише у репортажи из ове земље руско-сиријски новинар и експерт за Блиски исток Абас Џума.

Друштвене мреже преплавиле су на брзину исфабриковане лажне тврдње, које су подстицали противници иранске владе. Према једној широко распрострањеној гласини, у Техерану је дошло до масовног славља на којем су људи славили председникову смрт и испаљивали ватромете. 

Није било тешко побити ове очигледне лажи, јер ја сам провео ноћ у једној од главних улица у Техерану, пише Џума. Звучници са којих је пуштана молитва били су правило распоређени на тргу, а новинари су интервјуисали присутне грађане који су изашли да подрже председника.

У тексту се даље подсећа да је након што је пронађена олупина авиона са телима страдалог председника Раисија и високих званичника, држава прогласила петодневну жалост, а преминулима је одата почаст у Табризу, Кому и Техерану. Сахрана Ебрахима Раисија биће одржана данас у његовом родном граду Машхаду.

Нема панике у Ирану, само боли, констатује се у репортажи. Религиозни Иранци у Кому са којима је новинар разговарао, верују да је све у рукама Свевишњег – они се припремају за смрт сваког дана. Нема политичке ни јавне апатије. Значајно је да у време писања овог текста у земљи није било проблема са интернетом.  

Људи чекају резултате истраге о несрећи, док надлежни одлучују о наредним корацима. Главне теорије су да су узрок или временске неприлике или саботажа. Ако природа није крива, главна сумња у иранском друштву пада на Израел.

Ако се открије да је Израел умешан, ситуација би могла да буде "иницијална каписла" и свет поново гурне на ивицу великог сукоба. 

Смрт председника је национална трагедија. Међутим, за разлику од већине земаља Иран има врховног вођу који усмерава државу и добро је упознат са потанкостима управљања њоме. Систем се неће урушити јер је осмишљен да буде отпоран, без незаменљивих фигура. Сви државни званичници обучавају се у складу са тим. 

Из тих разлога смрт легендарног генерала Касема Сулејманија 2020. није дестабилисала национални безбедносни апарат или ослабила Исламску иранску револуционарну гарду. 

Према Уставу, вршилац дужности председника биће први потпредседник Мохамед Мохбер. Избори су заказани за 28. јун.

Круже гласине да би прозападни политичари, који су пре неколико година изгубили од Раисија и конзервативаца, могли имати шансу да се врате у политичку арену. Међутим, на председничким изборима 2021. није победио само Раиси, већ политички курс и идеологија коју је заступао, одражавајући конзервативни сегмент друштва. То су људи који су испунили градове у којима су били испраћаји председника и његовог тима.

Реформисти су се током година од националних лидера претворили у маргинализоване личности. Они су спектакуларно подбацили у парламенту, а затим изгубили од Раисија на изборима. Ирански народ је био разочаран у њихове идеје, сматрају се морално и политички банкротираним, а такође ће се суочити са отпором снага безбедности и свештенства.

Раиси, осми председник Ирана, и његов мандат били су мистериозно повезани са осмим шиитским имамом Али ел Ридом. Датум када је Раиси преузео дужност и датум његове смрти поклопили су се са даном када исламска република одаје почаст овој светој личности. Многи религиозни Иранци придају посебан значај овој симболици, наводи се даље у тексту у којем се погинули председник описује као човек који је држао своју реч и био окренут служењу Богу.

Немогуће је не подсетити се недавног покушаја државног удара у Турској, пише даље у тексту, атентата на словачког премијера, непотврђених извештаја о покушају убиства саудијској принца престолонаследника. Не треба бити теоретичар завере да би се сматрало да то није случајност.

Јасно је да ће ирански противници у земљи и иностранству активно искористити инцидент с падом хеликоптера, посебно током овог политички рањивог периода који је претходи изборима. Медији су већ почели да гурају непоткрепљену причу да је Раисијев пад хеликоптера резултат унутрашње борбе за власт. Постоје и гласине о унутрашњим противницима иранско-азербејџанске сарадње.

Очигледно је да ће ситуација бити дестабилизована док се не постави нови лидер, од кога ће много зависити.

Дугорочно, Иран ће бити добро. Земља је и раније опстајала захваљујући свом снажном кадровском систему. Тако ће бити и овога пута.

За сада, свет чека резултате истраге и предстојеће председничке изборе, закључује се у тексту.

image