Свет

Галупово истраживање није изненадило: Највећи фан Сједињених Држава – тзв. Косово

Упоређујући рејтинге лидера САД, Кине, Немачке и Русије, анкета је требало да укаже на актуелно расположење јавности, поготово услед појачаних тензија између САД и Кине, као и сукоба на Блиском истоку и у Украјини
Галупово истраживање није изненадило: Највећи фан Сједињених Држава – тзв. Косово© Jonathan Elderfield/Getty Images)

Истраживања агенције Галуп које је спроведено у више од 130 земаља света показало је да су највећи "фанови" Сједињених Америчких Држава – тзв. Косово, Пољска и Израел, преноси "Њузвик".

Упоређујући рејтинге лидера САД, Кине, Немачке и Русије, анкета је требало да укаже на актуелно расположење јавности, поготово услед појачаних тензија између САД и Кине, као и сукоба на Блиском истоку и у Украјини.

До општег утиска које су на становништво оставили глобални лидери, Галуп је долазио тако што је израчунао нето "одобравање руководстава" земаља користећи разлику између процената оних који одобравају или не одобравају лидере поменутих држава.

Према тим подацима, највећа нето предност САД била је на тзв. Косову са +78 поена.

Приштински амбасадор у САД Иљир Дугољи каже да народ тзв. Косова гледа на Сједињене Државе као на светионик слободе и демократије, "негујући љубав према Америци и њеном народу која превазилази генерације".

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Хувенијер рекао је да су САД поносне што су подржале народ тзв. Косова, а да оно што је Приштина постигла "за 16 година од пуне независности, није ништа друго до  изузетно".

Према истраживању Галупа, на другом и трећем месту љубитеља Америке су Израел и Пољска са +66, односно +59 поена.

Са друге стране, Русија и Иран су биле земље са најнижим одобравањем руководства САД, са -82, односно -73.

image