Свет

"Политико": Пропао план Берлина за испоруку "патриота" Кијеву

Један од разлога што се оклева да се пошаљу "патриоти" је тај што су скупи — око милијарду долара по батерији, и сваки пројектил који се испали кошта милионе
"Политико": Пропао план Берлина за испоруку "патриота" Кијеву© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Напори Немачке да одговори на вапај Украјине за испоруку система противваздушне одбрану су углавном пропали, јер други савезници не желе да следе њихов пример, пише "Политико".

Подсећају да је Берлин до сада обећао три од својих 11 америчких оперативних батерија "патриот", заједно са више од 50 самоходних противавионских топова "гепард", као и ракета ваздух-ваздух способних да се супротставе удару балистичких пројектила, бомби и дронова.

Већ недељама, високо рангирани немачки званичници, пре свега министарка спољних послова Аналена Бербок и министар одбране Борис Писторијус, јавно изражавају наду да ће савезници испунити своје обавезе и Украјини поклонити батерије за ваздушну и противракетну одбрану "патриот".

Додатно слање је "апсолутни приоритет", рекла је Бербок током посете Кијеву у уторак, и додала да је Берлин помогао да се прикупи милијарду евра за подршку украјинској противваздушној заштити.

Али одзив других земаља је пао, констатује бриселски портал.

Берлин је у априлу обећао да ће Кијеву испоручити трећу Патриот батерију америчке производње из својих залиха како би је ојачао против Русије. Надао се да ће други следити њен пример у оквиру иницијативе "Непосредне акције против противваздушне одбране", али партнерске земље нису вољне да то учине, изјавиле су две особе упознате са разговорима.

Иако немачка иницијатива покрива и алтернативе као што су САМП/Т, НАСАМС, ХАВК, ИРИС-Т или С-300 системи противваздушне одбране, ПВО системи "патриоти" који производи амерички гигант "Рајтеон" сматрају најефикаснијим.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг јасно је рекао да "постоје системи који се могу ставити на располагање Украјини". Али извести акцију да доспеју у руке украјинских војника није лако.

Нема јединства међу савезницима

"Нема јединства међу европским званичницима", рекао је Нико Ланге, бивши шеф кабинета немачког министарства одбране, а сада сарадник у истраживачком центру ЦЕПА.
"Нема осећаја за хитност, постоји само олакшање сада када Американци поново испоручују оружје, додао је.

Министарство одбране Немачке саопштило је да су Белгија, Данска, Норвешка, Канада и Холандија обезбедиле финансирање Кијева, а Француска, Шпанија, Румунија, Литванија, Белгија, Сједињене Државе и Велика Британија обећавају да послати и ракете.

Летонија такође жели да се придружи програму, саопштило је министарство.

У дефицит због "патриота" 

Један од разлога што се оклева да се пошаљу "патриоти" је тај што су скупи — око милијарду долара по батерији, и сваки пројектил који се испали кошта милионе, оцењује "Политико".

Штавише, земље нису спремне да прихвате издвајање из сопствене противваздушне одбрану за Кијев, рекао је Фабијан Хофман, истраживач који ради на ракетној технологији на Универзитету у Ослу.

"Немачка улази у огроман дефицит због испоруке 'патриота' Украјини", рекао је Хофман.

Од осталих европских земаља Шпанија и Грчка су до сада одбијале да прераспореде своје противваздушне системе, иако Мадрид шаље ракете. Пољска се такође изјаснила да је против донирања једне од своје јединице, јер премијер Доналд Туск инсистира да не постоји консензус.

Румунију, која се такође граничи са Украјином, амерички председник Џо Бајден је замолио да учини тај потез, рекао је председник земље Клаус Јоханис.

"Морам о томе да разговарам у Врховном савету одбране да видимо шта можемо да понудимо и шта можемо да добијемо заузврат, јер је неприхватљиво оставити Румунију без противваздушне одбране", рекао је Јоханис током посете Белој кући овог месеца.

Неутрална Швајцарска има пет батерија "патриота", али до сада није дала никакав сигнал да је спремна да пошаље своје систем.

Проблем је у томе што земље споро издају наруџбине за замене, остављајући простор за попуну сопственог арсенала дужи од две године.

"Они желе замену један на један од државе НАТО-а", рекао је Хофман.

image