Свет

Оснивач "Блеквотера": Америчко оружје се није добро показало у Украјини

Разлог за лош учинак америчког наоружања, Принс види у томе што су САД у протекле две деценије углавном бориле против "слабије припремљених противника"
Оснивач "Блеквотера": Америчко оружје се није добро показало у УкрајиниGetty © Alex Wong

Амерички системи наоружања се нису баш добро показали у зони Специјалне војне операције, изјавио је оснивач америчке приватне војне компаније "Блеквотер" Ерик Принс током интервјуа са Такером Карлсоном. 

"Амерички системи нису издржали дуго. Екстремно скупа америчка опрема не функционише толико добро на (украјинском) бојном пољу", оцењује Принс.

Оснивач "Блеквотера" је истакао и висок ниво ефикасности јефтине муниције закачене на дронове, која кошта око 1.500 долара у просеку, у уништавању тенкова вредних неколико милиона долара.

Разлог за лош учинак америчког наоружања Принс види у томе што су САД у протекле две деценије углавном бориле против "слабије припремљених противника", док је тренутни конфликт у Украјини "рат на нивоу држава".

Током интервјуа он је критиковао и приступ које САД имају према сукобу у Украјини и изнео став да је одавно требало решити ово питање преговорима. Према његовом мишљењу, администрација Џозефа Бајдена је у заблуди да ће америчко наоружање преокренути ток сукоба.

Како наводи Принс, што дуже траје сукоб то ће се Русија боље прилагодити и унапредити своје способности.

"Да сте отворили ватру по Русија пре годину и по дана, требало би им сат времена да одговоре прецизном паљбом – морали су да одреде геолокацију и координате у координацији са командним центрима како би вам узвратили. Сада су смањили то време на два до три минута. Дакле извукли су поуке и значајно су се побољшали", изјавио је оснивач "Блеквотера".

Принс је рекао и да САД снабдевају Украјину застарелим наоружањем.

"Испорука опреме направљене пре десет година сада кошта 4-5 пута више. Ово је велика превара коју финансира Пентагон, а којој недостаје ефикасност. Ово не мења исход битака", оцењује он.

Осим Украјине, Принс се осврнуо и на примере из Црвеног мора и сукоба са Хутима.

"Неки системи функционишу добро, али по коју цену? Хути користе дронове који коштају између 20.000 и 50.000 долара за нападе на комерцијалне и војне бродове у Црвеном мору и Аденском заливу. Са друге стране, америчким снагама (за обарање) треба бар две ракете које коштају по два милиона долара", оцењује Принс.

"Потребно нам је четири милиона да оборимо дрон од 50.000 долара", закључује он.

image