Свет

Орбан: Ситуација у Украјини ће се решити преговорима Русије и САД

Како оцењује премијер Мађарске, потенцијални преговори Москве и Вашингтона могли би да резултирају успостављањем безбедносног система у Европи за наредних 20 до 30 година
Орбан: Ситуација у Украјини ће се решити преговорима Русије и САДGetty © Emin Sansar/Anadolu

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да за мировно решење сукоба у Украјини не би били довољни преговори Москве и Кијева, већ да би истовремено требало да се воде и преговори између Русије и САД.

Како оцењује Орбан, потенцијални преговори Москве и Вашингтона могли би да резултирају успостављањем безбедносног система у Европи за наредних 20 до 30 година.

"Мислим да сви треба да размишљамо о томе између кога ће се мировни преговори водити. Украјина иза себе има читав Запад. Иако овај термин делује 'јако', има истине у томе – јер у извесном смислу ово је прокси рат. Овде се западњаци боре против Русије преко посредника", рекао је он у интервјуу за портал "Блик.ху".

Према његовом мишљењу "паралелно ће се одвијати два потпуно различита процеса" – преговори између Русије и Украјине и преговори између Русије и САД.

"Мора постојати нека врста комуникације између Украјине и Русије. Али иза тога морају се водити стварни преговори између Русије и Америке, који се, узгред речено, неће тицати само Русије и Украјине, него читавог система безбедности у Европи и могу га дефинисати за наредних 20-30 година", закључује Орбан.

image