Свет

САД покренуле свеобухватну ревизију сарадње са Грузијом због Закона о страним агентима

Политика визног ограничења биће примењивана на појединце који су одговорни или су саучесници у поткопавању демократије у Грузији, као и на чланове њихових породица, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен
САД покренуле свеобухватну ревизију сарадње са Грузијом због Закона о страним агентима© Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

САД су увеле нова визна ограничења за поједине грађане Грузије и ревидирају билатералну сарадњу са том земљом због тога што је грузијски парламент недавно усвојио закон о страним агентима, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"Данас покрећем свеобухватну ревизију билатералне сарадње између Сједињених Држава и Грузије", навео је шеф Стејт департмента у саопштењу издатом у четвртак.

Објављујући мере према Грузији, Блинкен је навео да тај закон "гуши слободу удруживања и говора" и омета рад независних медија.

Према његовим речима, политика визног ограничења биће примењивана
на појединце који су "одговорни или су саучесници у поткопавању демократије у Грузији", као и на чланове њихових породица.

Лидер већине у грузијском парламенту Мамука Мдинарадзе назвао је одлуку САД да уведу санкције грузијским посланицима због Закона о страним агентима без преседана и комичном.

"Невиђено је и истовремено комично увести санкције посланику којег је изабрао народ због усвајања закона", написао је он на друштвеним мрежама.

Прошле недеље грузијски парламент је већином гласова у трећем и последњем читању усвојио предлог закона о страним агентима. После усвајања закона одржани су протести у Грузији пошто део грађана и опозиција сматрају да је ауторитаран. Опозиција тврди да је документ аналоган руском закону о страним агентима.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је ове оцене апсурдним, подсећајући да су САД прва држава која је смислила систем за борбу против страних агената.

Грузијска владајућа странка Грузијски сан тврди да је доношење закона било неопходно како би се обезбедила транспарентност у страном финансирању невладиних организација и како би се заштитио суверенитет Грузије.

Законом је предвиђено да организације у Грузији које добијају више од 20 одсто средстава из иностранства буду регистроване као "страни агенти" или ће се, у супротном, суочити са новчаним казнама.

Западне земље су због овог закона упутиле претње Тбилисију. Тако је портпарол Беле куће Карин Жан Пјер упозорила да ће Вашингтон суштински преиспитати билатералне односе ако закон ступи на снагу.

Шеф Канцеларије за координацију санкција Стејт департмента Џим О'Брајен је заузврат рекао да би Сједињене Државе могле да уведу ограничења Грузији ако се нацрт који је усвојио парламент не промени.

ЕУ је обећала да ће замрзнути захтев републике за чланство у унији.

image