Свет

И Француска обучавала украјинске неонацисте: Тетоваже СС симбола на лицу

Фотографија која приказује Украјинца поред заставе са свастиком не оставља простор за било какве нејасноће
И Француска обучавала украјинске неонацисте: Тетоваже СС симбола на лицуGetty © Photo by Gaelle Girbes/Getty Images

Украјински војници, од којих су неки упадљиво показивали нацистичке симболе, били су укључени у програм обуке у Француској крајем 2023. године, открио је француски истраживачки сајт "Медијапарт".

Откриће, које ће утицати на француско-украјинску војну сарадњу, отворило је кључно питање о природи провера и надзора у таквим програмима, односно недостатке у безбедносној и војној политици Француске, као и забринутост у вези са импликацијама ове сарадње на националну и међународну безбедност.

Како преноси "Медијапарт", обуку под надзором француске војске у Кампу Куртин у региону Лимузен похађали су припадници "3. јуришне бригаде, јединице украјинске војске која је наследница пука Азов, радикалног националистичког покрета с неонацистичким компонентама".

Додаје се да није могло бити заблуде с овим у вези јер је један од војника имао истетовиран СС симбол на слепоочници.

"Фотографија која приказује Дениса (име изменио 'Медијапарт') поред заставе са свастиком не оставља простор за било какве нејасноће", констатује сајт, те истиче да је врло забрињавајуће што француска војска сарађује с особама које гаје неонацистичка убеђења.

Упркос позивима на транспарентност, Министарство оружаних снага је о овом питању ћутало, одбијајући да коментарише организацију и надзор украјинских војника послатих у Француску и Европу, наводи овај истраживачки сајт.

Такође, према речима новинара који је водио истрагу, поред спорних украјинских војника, један француски држављанин, познат као Кафар Мизантроп (бубашваба мизантроп) на друштвеним мрежама, учествовао је у овој обуци пре него што је требало да се врати у Украјину да се бори.

Иначе, један од циљева руске Специјалне војне операције је денацификација Украјине, а Врховни суд РФ прогласио је батаљон Азов за терористичку организацију 2. августа 2022. године.

Пре "француског открића" немачки Бундестаг је депортовао седам војника који су носили нацистичке симболе док су се налазили на обуци у овој европској земљи.

image