Свет

САД желе "истакнуту" улогу у послератној Гази

Сједињене Државе су већ главни играч у сукобу будући да подржавају израелску војну кампању против Хамаса
САД желе "истакнуту" улогу у послератној ГазиGetty © Photo by Abed Rahim Khatib/Anadolu via Getty Images

Сједињене Државе желе да имају "истакнуту" улогу у Појасу Газе након завршетка израелске војне операције у палестинској енклави, објавио је "Политико" пошто је имао увид у поверљиви документ Стејт департмента у којем се предлаже формирање привремене безбедносне мисије на тој територији, али и разговарао са четири званичника из администрације председника САД Џозефа Бајдена.

Америка жели да има "цивилног саветника" безбедносних снага, с тим да не би био позициониран у Гази како се не би створио утисак да Вашингтон "диктира будућност територије" већ би вероватно био у Египту или Јордану.

Мартовски тајни документ предвиђа да Американац преузме улогу "генералног директора" будуће безбедносне мисије. Према том предлогу, снаге би се састојале од отприлике 2.000 Палестинаца и 1.000 војника из арапских држава. Њиме би командовао официр из Израела, Палестинске самоуправе или "идеално" Египта.

Како наводи бриселски портал, Вашингтон још расправља о томе колика би овлашћења овај саветник имао, али сви званичници који су говорили за "Политико" истакли су да је то део плана да САД играју истакнуту улогу у извлачењу Газе из хаоса.

Сједињене Државе су већ главни играч у сукобу будући да подржавају израелску војну кампању против Хамаса, док сада, током фазе интензивног планирања, администрација ради на томе да се више партнера унутар и изван САД уједини око идеја за стабилизацију послератне Газе – да се одржи безбедност и избегне побуна која би могла да још више погорша ратом разорену енклаву.

Временски оквир за спровођење планова Вашингтона није прецизиран.

image